Szegedi egyetemi hírek

2023.07.26. 20:42

Kihirdették a ponthatárokat – Galéria

Rekord számban, több mint 126 ezren jelentkeztek az idei felsőoktatási felvételi eljárásban valamelyik hazai egyetem vagy főiskola képzésére.

Koós Kata

A legtöbb fiatal hangos örömujjongásban tört ki, mikor megtudta, hogy felvették a vágyott szakra. Fotó: Török János

Szeged. Rekord számban, több mint 126 ezren jelentkeztek az idei felsőoktatási felvételi eljárásban valamelyik hazai egyetem vagy főiskola képzésére.

A felvételi eljárás idei újdonsága, hogy a felsőoktatási intézmények maguk dönthettek arról, hogy emelt szintű érettségihez kötik-e a bejutást az egyes szakokra. Emellett idén a központi minimum ponthatárt is törölték, erről is az intézmények határozhattak. 

A ponthatárok kihirdetését idén is fergeteges Pont Ott Partival ünnepelte az SZTE szerdán este a Dugonics téren. Az izgatott fiatalokat Gellén Klára oktatási rektorhelyettes köszöntötte, aki elmondta, a Szegedi Tudományegyetemen tavalyhoz képest 23 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik első helyen az SZTE-t jelölték meg, pontosan 9015-en. A ponthatár-húzást óriáskivetítőn közvetítették este nyolckor, a tömeg nagy ovációval fogadta a listát. 

Az országosan legnépszerűbb szakok közül a legnehezebben idén a jogász képzésre lehetett bejutni az SZTE-n, 438 pont kellett. Ezt követte a TOP 10-es népszerűségi listáról a pszichológia 435-ös ponthatárral, de az általános orvos képzésre is magas volt a ponthatár, 428 pont. 

400 pont felett volt a határ a gazdálkodási és mendzsment (407 pont magyarul, angol nyelven 421 pont), a kereskedelem és marketing (403 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (402 pont) és a pénzügy és számvitel (401 pont) szakokra is. Ápolás és betegellátás szakra, gyógytornász képzésre már 387 ponttal felvételt lehetett nyerni, a mérnökinformatikus képzésre pedig már 282 ponttal, a programtervező informatikus képzésre pedig 280 ponttal be lehetett jutni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában