Helyi életstílus

2023.07.15. 17:00

Muflont főztek Dócon - Galéria, Videó

Zeneszóra ébredt Dóc szombaton. A falunap alkalmából, több mint négy órán át járták a község utcáit, illetve a tanyavilágot egy traktor után kötött utánfutón a népviseletbe öltözött asszonyok és a zenekar. Aki pedig kért, pogácsát és pálinkát is kaphatott tőlük.

Suki Zoltán

A főzés volt a legnépszerűbb program a falunapon. Fotó: Török János

Dóc községe július 15-én tartja az idei falunapot, ahol volt is minden, amit egy rendes falunaptól el is várunk. Korán reggel már zeneszóra ébredt a település és a tanyavilág. Több mint négy órán át járták a község utcáit, illetve a tanyavilágot egy traktor után kötött utánfutón a népviseletbe öltözött asszonyok, férfiak és a zenekar. Aki pedig kért, pogácsát és pálinkát is kaphatott tőlük. 

Kálmán Zoltán is a kocsin volt, aki dócinak mondja magát, de hozzátette, hogy bevándorló, vidékről költözött a faluba. Hozzátette, hogy pálinkát is vitt magával, de nem táncolt, csak „rámozgott” a zenére. Ő és a társasága azt tervezte, hogy amíg csak tudják kitartanak, ha lehet, végig maradnak. Egyébként már a falunap meghirdetése is különleges volt. Azt írják, hogy akinek túl sok a városi pörgés, és hiányzik neki az érzés, hogy körülötte mindenki ismer mindenkit, akik ráadásul kedvesek is, nincs más dolguk mint szombaton Dócra menni. És valóban igazi falunapi élményt kaptak, akik elmentek. A zenés ébresztés után már izzították is a bográcsok alatt a tüzet. Haffer Gusztáv is fakanalat ragadott. 1970 óta él a faluban. Eddig mindig kecskét, vagy birkát főzött, most viszont muflont tett a bográcsba. Azt mondta, hogy kicsit száraz az állat húsa, és egyről körülbelül 20 kiló hús jön le, 3-4 óra alatt megfő, és nagyon finom. 

Az Ápolás Extra Egyesületből pedig majdnem húszan érkeztek a falunapra, és persze ők is főztek. Az asszonyok kakaspörköltet főztek, valamint káposztás húsgombóccal is neveznek a versenybe. Azt tervezték, hogy a főzés után maradnak, mert egyébként idősgondozással foglalkoznak, és különféle méréseket is végeznek majd azoknak, akik kérik.

A már említett Kálmán Zoltánék is főztek, de ők most az egyszerűbb megoldást választották: tárcsán sütötték a húsokat.

A kora délutáni ünnepi műsor után pedig megkezdődtek a programok, amiben volt interaktív íjászat, tombolasorsolás, zenés fellépők, éremátadó és 3D-s mozi is. Az est fő fellépője Erős vs. Spigiboy lesz, akiknek köszönhetően Dócot megszállja a 2000-es évek eleji bulihangulat. Természetesen nem maradtak el a szokásos falunapi kellékek, az ugrálóvár és a vattacukor sem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában