Szegedi hírek

2023.08.27. 14:24

A tigrisszúnyogok miatt nem adhatnak vért a XVI. és a XXII. kerületben élők, valamint a szegediek sem

A Vérellátó Szolgálat közölte, hogy a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus megjelenése miatt nem adhatnak vért az emberek a címben említett területeken.

Delmagyar.hu

Tigrisszúnyogok miatt nem adhatott vért egy 16 kerületi férfi. Azért utasították vissza, mert a lakóhelyén előfordulhat a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus. A Vérellátó Szolgálat azt közölte, hogy emiatt jelenleg a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők nem adhatnak vért. Az RTL Híradónak nyilatkozó biológus szerint nincs ok pánikra, mert nem minden tigrisszúnyog veszélyes.

A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója szerint, ha valaki egy napnál több időt tölt el a 16., vagy itt a 22. kerületben, akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt 30 napig nem adhat vért.

A Híradó kereste az Országos Vérellátó Szolgálatot is arról érdeklődve, hogy milyen gyakran kell korlátozniuk a véradást a szúnyogok miatt, és azt is, hogy jelenleg van-e elég vér az országban, a Híradó adásáig azonban érkezett válasz. Legújabb Facebook bejegyzésükből azonban kiderül, hogy a véradásra alkalmas magyarok csupán 4 százaléka ad vért.

A hivatalos tájékoztatást itt éri el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában