Szegedi hírek

2023.08.27. 19:30

Drogos múltjáról beszélt a SZIN-en Szabó Győző

Huszonhárom éve nem nyúlt drogokhoz Szabó Győző, aki korábban heroinfüggő volt. Tizenegy éve írta meg könyvét, melyben nyilvánosan felvállalta szenvedélybetegségét, két éve nagysikerű film is készült belőle. A SZIN-en ő és alkotótársai beszéltek a drogokról és a forgatás kulisszatitkairól.

Timár Kriszta

Szabó Győző ismert emberként, saját életével mutat példát: le lehet tenni a drogokat. Fotó: Karnok Csaba

Szabó Győző vendégeskedett szombaton kora délután a Coca Cola SZIN civil falujában. A Szeged Első Lions Club és a Bűnmegelőzési Központ „Felfüggesztve – Nyújtsd a kezed" pódiumán a színész nyíltan beszélt korábbi drogfüggőségéről, a jelenlévők pedig kérdéseiket is feltehették neki ezzel kapcsolatban.

– Nincs olyan ember, akinek nincs valamilyen függősége – kezdte egyből egy erős mondattal. Mint mesélte, az övé, amitől 23 évvel ezelőtt sikerült megszabadulnia, természetesen az átlagnál sokkal erősebb volt. Toxikoma című könyvéből és az abból készült filmből sokan megtudhatták, hogyan élt tíz éven keresztül a heroin fogságában. De mint mondta, most is van olyan élvezeti cikk, ami napi szinten az élete része. Mivel azonban a drogok miatt a tűrőképessége nagyon magasra került, ő ezt – ellentétben Zacher Gábor toxikológussal – nem tartja betegségnek. 

– Szerintem nincs abban semmi, hogy minden nap megiszok egy pohár bort a nap végén – vélekedett.

A színész tipikus példának tartja magát arra, hogy nemcsak az elhanyagolt, lecsúszott emberekből válhat drogfüggő. 

– Színötös tanuló voltam, szerető családban nőttem fel és nem is kényszerített senki kábítószerezésre. Egyszerűen csak érdekelt, ki akartam próbálni. Mindenről szereztem is tapasztalatot és végül a heroin tetszett meg. Attól nem beszéltem hülyeségeket, nem vihogtam idétlenül, egyszerűen csak megnyugtatott. Ráadásul észrevehető jele sem volt, hogy szerhasználó vagyok. Szóval azt mondtam, hogy nekem ez kell – idézte fel élete sötét korszakát. 

– A könyvem alapján volt, aki kiszámolta, hogy 10 év alatt 28 milliót költöttem erre a szenvedélyemre, ami mai értéken 50 millió forintot jelent. Én viszont fontosabbnak tartom, hogy azt számoltam ki: 11 és fél év börtönt kaphattam volna azok miatt, amiket a Toxikomában felidéztem – tette hozzá.

A színész több mint két évtizeddel ezelőtti leszokásáról annyit mondott: akkor álltak úgy a dolgok, hogy abba tudta hagyni. 

– Én döntöttem el annak idején, hogy ki akarom próbálni a drogokat és azt is, hogy ennek véget kell vetni. Azt gondolom, ebben a folyamatban a felismerés pillanata a legfontosabb: ha valaki tudatosítja magában, hogy függő, az már fél siker. De innen is van még pár év, mire az ember eljut oda, hogy tesz azért, hogy megszabaduljon ettől a dologtól. Ehhez mindig kell valami, amiért megéri az a 3-4 hetes fizikai, majd a még utána sokáig fennálló pszichés elvonás, amit nem kívánok senkinek – mondta.

Szabó Győző arról is őszintén beszélt, milyen nehéz volt felvállalnia nyilvánosan azt, amit éveken át titkolt és terveivel ellentétben saját néven, saját magának megírnia élettörténetét.

– Fontos volt, hogy ezt akkor tegyem meg, amikor a lányom már kellően érett ahhoz, hogy fel tudja vértezni magát a támadások ellen. Középiskolás volt akkoriban, és büszke volt rám azért, hogy megírtam a könyvet – mondta. 

A rendezvény második felében csatlakozott hozzá Molnár Áron színész, aki a Toxikoma című filmben őt alakította és a film producere, Illés Gabriella, akik a 2021-es nagysikerű alkotás hátteréről és a kulisszatitkairól beszéltek.

Szabó Győzővel szegedi látogatása során podcast műsort is készítettünk, ahol részletesen beszélgettünk arról a bizonyos fordulópontról, ami segített neki a leszokásban, illetve arról is, belegondolt-e abba tíz éve, hogy karrierje bánhatja, hogy nyíltan felvállalja korábbi drogfüggőségét. Az interjút a delmagyar.hu oldalon tudják meghallgatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában