2023.08.31. 14:20
Lezárták a rakpartot, kezdődhet a gasztrobuli – Galéria
Rakpart lezárva, jöhetnek a bográcsok. Három napig minden a halászléről szól Szegeden a XXVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Fotó: Karnok Csaba
Szeptember első három napján tartják Szegeden a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. A rendezvény előkészületeként csütörtök délelőtt lezárták a Huszár Mátyás rakpartot. A hagyományoknak megfelelően a szervezők és a vendéglátósok óriási erőkkel már javában készülnek: legalább kétszáz mázsa friss, élő hallal, több tonna makói vöröshagymával és több mázsa szegedi pirospaprikával számolnak idén is. A Tisza-part szegedi oldalán, a vízi bástyán már áll a 3500 literes óriásbogrács, amiben a hétvégén csaknem 21 ezer adag halászlevet készítenek. A város halászcsárdái, közismert vendéglátósai a közkedvelt szegedi halászlé mellett különféle halakból készült finomságokkal várják a közönséget. Évről-évre akad kiemelkedő tétel a kínálatban, ilyen volt néhány éve Ásós Géza pontyhalászleve sertésagyvelővel és Puskás László fokhagymás, paradicsomos feketekagylója, valamint francia halászleve tenger gyümölcseivel.
Lezárták a rakpartot, kezdődhet a gasztrobuli – Galéria: Karnok Csaba
A hivatalos megnyitó pénteken 15 órakor lesz. A halételek mellett kulturális programok, kézműves kirakodóvásár, hűtőmágnesek, borászok és sörfőzők is várják három napon át a vendégeket. Szombaton ejtőernyős boszorkány hozza az óriásbográcsban készülő halászléhez a paprikát, aki 11 órakor ugrik ki a repülőből. Szombaton lesz az újszegedi Partfürdőn a szintén hagyományos Halfőző Családi Nap, ahol mindenki a saját bográcsában alkothatja meg kedvenc ételét, és azzal benevezhet a Halfőző Érdemrendre. Szombaton úsztatják majd a gumikacsákat a Partfürdőnél. A szervezők délután kettőkor indítják a Classic Grill VIII. Rotary Jótékonysági Gumikacsa Versenyt.