Nyílt foglalkozásokat tart a vásárhelyi Kankalin

2023.09.13. 18:15

A néptáncosokat örök értékek kötik össze - Galéria

Létszámuk ugyan bőséges, de újdonságra nyitottan szabadon látogatható nyílt próbafoglalkozásokat tart a vásárhelyi Kankalin Néptáncegyüttes. Családias hangulat, játék és egy befogadó közösség fogadta szerdán a kisgyerekeket és szüleiket.

Tábori Szilvia

Csurig megtelt a Kankalin Néptáncegyüttes susáni székháza a szerdai nyílt próbanapon. Fotó: Tábori Szilvia

Édesanyaként azt látom, fontos a gyerekeknek a mozgás, sok egyéb mellett például a kéz és a láb koordinációja. Ezen kívül, a családunk fontosnak tartja a népi hagyományok örökítését, a táncot, a mozgás örömét. A legkisebb gyermekünk már három éve jár a Kankalin együtteshez, a nagyobb testvérétől kapott kedvet. Mert látta, hogy a nagyobbak is mindig örömmel jönnek

 – mondta Ocskóné Kis Edina, aki lányait kísérte el a Kankalin szerdai foglalkozására. Ötéves kislánya, Rózsa Angéla pörög-forog mintás szoknyájában, mutatja kopogós cipőjét és a lépéseket. Meséli, tanult már csárdást, meg a testvérétől cifrát is. Csillog a szeme, ahogy érkeznek a társai és pillanatok alatt vonódik be a társaságba. 

Belső tartás, önbizalom és közösségi összetartozás. Forrainé Kószó Györgyi, a táncegyüttes vezetője is úgy látja, a csillogó szemekben mindenképp ott tükröződnek ezek a fontos értékek, amelyek az együttes tagjainak közös vonása. 

Összeköt bennünket egy láthatatlan kötelék. Akinek a szíve egyszer itt ragadt, ha időre távol is marad, többnyire visszatér hozzánk. Hitvallásunkat tekintve, a tánc meghatározó, de a népi kultúrával, a hagyományokkal együtt lesz teljes. Ez a legfontosabb számunkra

 — mondta Forrainé Kószó Györgyi. Hozzátette: nem kell mindig tökéletesen színpadképes produkciókat előadni, az együtt töltött idő értéke felbecsülhetetlen. Igazi családként tekintenek a Kankalinra. 

A 3-5 évesek Picinkék, illetve az 5-8 évesek Kis Cinkák csoportjai próbáltak szerdán. A Cinkák munkájába csütörtökön bele lehet pillantani délután fél öttől, ott a 9 év feletti gyerekek próbálnak. A felnőtteket Kis-Jakab Péter várja a Kispacsirta csoportba pénteken 18 órától. Az ifjúsági Baráber csoport pénteken találkozik 19 órától. Valamennyi foglalkozást a Nyár utca 56. szám alatti székházukban tartják, a Kistöltés utca felőli bejárattal. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában