Helyi életstílus

2023.09.04. 21:30

Békacomb a börzsönyi erdőben

Arany T. János

Ezekből nem lesz rántott békacomb. Egy erdei béka és egy kisebb béka Hont környékén a Börzsönyben. Fotó: Bánhidy Zoltán

Nem volt könnyű megfogni a békát, mert a nyálkás, csúszós kis teste mindig kicsusszant az ember kezéből, de egy fotó miatt sikerült. Hogy miért is kellett elfotózni ezt a két kétéltűt, azt már nem tudom, valószínűleg jól mutattak együtt. Nekem a béka pont nem a kedvencem, hacsak nem a combja rántva néhány csepp citrommal és jó kis fokhagymás mártással. Persze a börzsönyi erdőben senki nem állt neki megtisztítani az állat hátsó lábát, meg amúgy is, picikék voltak ezek a jószágok még egy könnyű kis előételnek is, így hát szabadon engedtük azokat. 

Magyarországon ma már minden kétéltű védett, kivétel, amelyeket étkezési célra tenyésztenek. Vagyis nincs olyan, hogy kimegyünk a kertbe, fogunk egyet, megnyúzzuk és megsütjük, mert borsos árat fizethetünk érte.

Fotó: Arany T. János

A békák a kétéltűek osztályán belül a Salientia klád egyik rendszertani rendjét alkotja. Közös jellemzőjük a farok hiánya kifejlett állapotban, a lapított test, a viszonylag gyenge elülső és izmos, hosszú ugrólábbá fejlődött hátsó végtagok, a dülledt szemek. Mind ragadozók vagy rovarevők. A békák 10-12 évig élnek. A béka ótörök jövevényszó (például kirgiz baka, oszmántörök baga). Bizonyára hangutánzó eredetű, ahogyan az állat hangját jelölő brekeg, brekeke, vartyog és kuruttyol szavak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában