Szűrésekkel és Pasenkó bohóc műsorával várják a felnőtteket és a gyermekeket

2023.09.20. 13:39

Szűrésekkel egybekötött családi nap Mártélyon és Makón

A Hódmezővásárhelyi–Makói Egészségügyi Ellátó Központ családi napot szervez szeptember 23-án Mártélyon, Makón pedig szeptember 30-án.

Kovács Erika

Fotó: Attila

A Hódmezővásárhelyi és Makói Egészségügyi Ellátó Központ intézménye a „Hatékony szűrési és prevenciós programok fejlesztése és tesztelése” nevű, határon átnyúló projekt részként anyajegyszűrést, tüdőrákszűrést, emlőrákszűrést, szív és érrendszeri kockázatfelmérés végez. A négy népegészségügyi területen infrastruktúrát fejlesztettek, szűrési módszertant dolgoztak ki, valamint pilot szűrési programokat valósítottak meg. A pilot programokból népegészségügyi elemzés is készült. A részeredmények ismeretében szakmai ajánlásokat fogalmaztak meg. Az eddigi programok iránt nagy volt az érdeklődés, az anyajegyszűrésen több mint 1400-an vettek részt. A kiszűrt pácienseket automatizált, teljes test feltérképező eszközzel vizsgálta meg a szakorvos. A dohányzó lakosokat alacsony dózisú CT készülékkel „világították át”, ezen a programon több mint 350-en jelentek meg. A szív- és érrendszeri szűrésre ezer fölött jelentkeztek. Az automatizált emlőultrahanggal végzett vizsgálat is rendkívül népszerű volt.

– Most, a projekt zárásához közeledve, újra felhívjuk a lakosság figyelmét a szűrések fontosságára egy kötetlen családi nap keretein belül. Természetesen a programok folytatódnak tovább, hiszen együttesen nyújtanak segítséget a betegségek korai felismerésében. Várjuk családok, baráti társaságok jelentkezését családi napjainkra Mártélyon szeptember 23-án, 9.30-tól a tanösvénynél, Makón pedig szeptember 30-án, 8.30-tól a kalandparkban. A változatos családi- és gyermekprogramok mellett a sport és az egészségfejlesztés világába kalauzoljuk a résztvevőket. A rendezvény során 7 állomásból álló útvonalon, interaktív feladatokkal, ajándékokkal várjuk a jelentkező csapatokat. A csapatokban maximum 6 fő vehet részt. Azok között, akik mind a 7 állomást sikeresen teljesítik, értékes nyereményt sorsolunk ki. Mindezek mellett Pasenkó bohóc várja interaktív műsorral és lufihajtogatással a célba érkező kicsiket és nagyokat. A hódmezővásárhelyi és makói járásban élő lakosokat is várjuk mindkét rendezvényünkre, amelyekre maximum 100-100 főt tudunk fogadni. A programokon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, az alábbi űrlapot kell kitölteni – írta a Hódmezővásárhelyi–Makói Egészségügyi Ellátó Központ intézménye.

Fotó: Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában