Helyi életstílus

2023.10.20. 14:40

Kérdezzünk, mielőtt segítünk a látássérült társunknak

Kiss Anna

A buszokon kijelölt helyek vannak a látássérültek számára. Képünk illusztráció.

Amikor segítséget szeretnének nyújtani, először kérdezzék meg a látássérült személyt, szüksége van-e segítségre, és ha igen, milyenre. A hirtelen érintés, amikor valaki szó nélkül csak megragadja a látássérült ember karját, eléggé ijesztő és balesetveszélyes is lehet

 – hívta fel a figyelmet Ballai Anna Mária, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnöke.

A látás hónapja alkalmából szeretné felhívni a jól látók figyelmét az egyesületi elnök arra, hogyan tudnak a látássérült közlekedőknek a legjobb módon segíteni az utcákon és járműveken.

 A tömegközlekedési eszközökön vannak a látássérült utasok számára kijelölt ülőhelyek. Fontos lenne, hogy amikor felszáll egy látássérült utas, átadják számára ezt a helyet, mert vakon elég nehéz megtalálni a busz közepén az ajtót, vagy a leszállásjelzőt. Elöl viszont a felszállást követően gyorsan le lehet ülni, és a buszvezető is látja a leszállásnál, hogy az utas biztonságosan elhagyta a járművet

 – mutatott rá.

De Ballai Anna Mária kitért arra is, hogy Magyarországon évente több ezer ember veszíti el a látását például cukorbetegség miatt, ezért 40 éves kor felett fontos lenne a rendszeres szemvizsgálat, hogy ne kelljen felkeresni a vakok és gyengénlátók egyesületét.

A jól látók mellett a látássérült emberekhez is szólt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az elnök. Mint írta, az egyesülettől segédeszközöket kölcsönözhetnek, valamint segítenek számukra az eszközök kedvezményes megvásárlásában, továbbá használhatják az országos szövetség szolgáltatásait is, így például a Távszemet vagy a hangoskönyvtárat, és szabadidős programokon vehetnek részt az egyesülettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában