Helyi életstílus

2023.10.11. 20:30

Ötven évnyi kutatómunkája Szentesen kamatozik

Ruskó József ötven évnyi paprikanemesítő, kutató munkásságát és Szentes gazdasági életében betöltött szerepét méltatták az általa alapított Duna-R Kft. kísérleti telepén az ipari parkban. A szerdai ünnepségen elhangzott: fél évszázadot eltölteni a szakma elsajátításával, gyakorlásával, tudása fejlesztésével, az innovációkkal, amelyek jellemzik ma a Duna-R Kft.-t, a város szempontjából is megkerülhetetlen.

Darók József

Paprikahibridfajták nemesítésére tette fel az életét Ruskó József. Fotó: Darók József

Az ipari parkba néhány évvel ezelőtt egy újabb szereplő tette be a lábát Budapestről, kapcsolódva a szentesi hagyományokhoz, a gazdasági elképzelésekhez, de újdonságot is hozott ebbe a városba – kezdte köszöntőjében Szabó Zoltán Ferenc polgármester. 

Egyedülálló az, ahogy szociálisan is gondolkodik, csapatot épített, elérte, hogy szeretnek ide jönni a munkavállalók

 – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepi alkalomból egy díszórát adott át a cégtulajdonosnak, azt üzenve, hogy az idő ne álljon meg, Ruskó József habitusa még sokáig „ketyegjen” Szentes életében. A 2019-ben adományozott tiszteletbeli polgár cím után ezúttal polgármesteri elismerő oklevelet adott át számára Kiss Csaba alpolgármester a város gazdasági fejlődésének segítéséért, a munkahelyek számának bővítéséért. 

Fotó: Darók József

Sokat változott a világ, amióta 1973 augusztusában elkezdtem dolgozni a kertészeti kutatóintézetben 

– emlékezett vissza Ruskó József. 

Ott töltöttem 23 évet, elvégeztem Gödöllőn a tanárképző főiskolát, majd vettem a bátorságot, és megalapítottam a Duna-R Kft.-t. Azóta is ez a második munkahelyem. Kizárólag paprikahibridfajták nemesítésével foglalkozunk, étkezési és fűszerpaprikával. Hálás vagyok Szentes városának, mindenkinek, aki segítette a munkánkat. Jó helyre jöttünk, jól választottunk, mert Magyarországon itt van a paprikahajtatás fellegvára, nagyon sok a termálkút

 – mondta a 2015-ben létesített szentesi kísérleti telep kapcsán.

Fotó: Darók József

A szakember elérzékenyülve mondta, a növénynemesítés nem könnyű dolog, kell hozzá legalább 50 százalékban szerencse, valamint elhivatottság és egy jó csapat. 

Nélkülük nem lehetne Közép-Európa jelenleg legmodernebb paprikahibrid-állomása Szentesen, és így lehetünk példa a fiatalok számára, hogy jöjjenek ide, ne Hollandiában kössenek ki. Meglátják, milyen lehetőségeket lehet megvalósítani idehaza is a nemesítésben

 – fogalmazott.

A jubileumi rendezvényen tiszteletét tette Ruskó József alma materének, egykori középiskolája, a jelenlegi Georgikon technikum igazgatója, Papp Zoltán, illetve a gyakorlati képzését a szentesi kutatótelepen tartó SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja, Mikó Edit.

Az ASZC Bartha János kertészeti technikumból öten helyezkedtek el a cégnél az elmúlt időszakban, és a visszajelzések szerint ők a legjobb dolgozók. 

Nagy öröm számunkra, hogy az iskolában megalapozott szakmai tudásukat itt kamatoztathatják, és magas szintű munkára képesek 

–fejezte ki büszkeségét Monoki Mariann igazgató.

Az ünnepelt is elismerte és megjutalmazta legjobb kollégáit, közülük elsőként Csilléry Gábort, aki ötven éve segíti munkáját. Az újdonságként bevezetett Duna-R Akadémia első két kitüntetettje Tudós Balázs és Csider Márton lett.

A vendégek sétát tettek a kertészetben, ahol a növénynemesítő-cégtulajdonos úgy fogalmazott, nem az számít, mekkora a csapata, hanem, hogy milyen. Ha kevés a pénz, azt kell kutatásra használni, takarékosan kell tudni hatékonyan dolgozni – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában