Helyi életstílus

2023.10.07. 10:56

Telefonmentes, élményekben gazdag túra ötösért cserébe – Fotók

Hatalmas sétát tesznek a deszkiek a gyönyörű őszi időben szombaton a gyalogló világnaphoz csatlakozva. Sportolnak, vetélkednek, mezei virágot szednek csokorba, bejárják a horgásztavat és megtekintik a szerb templomot. A túrából a Deszk matuzsáleme sem marad ki.

Kiss Anna

Mintegy 120-an gyalogoltak a gyönyörű őszi időben szombaton. Fotó: Kiss Anna

Hazánk 1999-ben csatlakozott az október elejei gyalogló világnaphoz, melynek célja a gyaloglás és általa a testmozgás meg- és elismertetése, megszerettetése az emberekkel. Cél az is, hogy minél több településen legyen gyalogló nap. Vármegyénkben például Deszken évről évre csatlakoznak a mozgalomhoz, ezúttal október 7-én rendezik meg a Deszki Gyaloglást, melyen mintegy 120-an vesznek részt. Nemcsak helyből, hanem például Szegedről és Sándorfalváról is érkeznek résztvevők. Többen négylábú kedvencükkel vágnak neki az útnak.

Sillóné Varga Anikó önkormányzati képviselő, a program egyik szervezője lapunknak elmondta, az iskola egykori testnevelő tanárának, Vojszi bácsinak, vagyis Gyorgyev Vo­­jiszlávnak volt az ötlete évekkel ezelőtt, hogy csatlakozzanak a világnaphoz, melynek résztvevőit reggelivel várták: meleg teával, zsíros és lekváros kenyérrel. Hozzátette, a tájház udvaráról induló séta részeként megtekint a szerb templomot és a horgásztavat, mely után a töltésre vezetett az útjuk. Ott a séta mellett például futóversenyt is tartanak embernek és ebnek egyaránt.

Megtudtuk, kis szusszanás után a 300 éves kocsányos tölgyhöz sétálnak, ahol meglepetés kvíz várja a résztvevőket. Ahogyan a töltésen szervezett versenyeken, úgy itt is gyalogló napra készült pólót lehet nyerni. A pihenő után visszaindulnak, a tájház udvarán ízletes babgulyás várja azokat a túrázókat, akik ebédjegyet váltottak rá.

A szervezők egyébként különleges módon motiválták a fiatalokat a csatlakozásra. Ugyanis aki eljött sétálni szombaton, ötöst kap hétfőn az iskolában. Sőt, aki részt vett a falunapi Szomszédolón és az egészséghéten is, az már három ötöst tudhat magáénak, melyért dicséret is jár. Sillóné Varga Anikó szerint aktívak a diákok, a telefont pedig egyáltalán nem lehet a kezükben látni ilyenkor, hiszen jól érzik magukat, figyelik a tájat, szórakoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában