A felvételi előtt álló nyolcadikosoknak hamarosan dönteniük kell

2023.11.06. 15:40

Néhány szegedi gimnáziumi szakra idén is nagyon nehéz lesz a bejutás

Vannak középiskolai osztályok, amelyek minden egyes helyére 11 jelentkező van a felvételi során és olyanok is, amelyekbe valóban csak a legjobbakat veszik fel. Bizonyos képzésekre valószínűleg idén is nehéz lesz bejutniuk a diákoknak, ezeket szedtük össze az előző évi felvételi statisztikák alapján.

Timár Kriszta

Érdemes jól meggondolni, hova felvételiznek a nyolcadikosok, több képzésre ugyanis nagyon nehéz bekerülni. Illusztráció: Frank Yvette

Hamarosan megkezdődik a nyolcadikosok eddigi életének legfontosabb időszaka: el kell dönteniük, mely középiskola mely szakján szeretnének továbbtanulni. Az intézmények többsége mostanáig megtartotta tájékoztatóit, így első benyomást már mindenki szerezhetett a preferált képzésekről. A hónap végéig kell jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgára azoknak, akiknél a kinézett iskola ezt írja elő. Így tehát bár a konkrét jelentkezésig – február 21-éig – még sok idő van, már most is nagyjából illik tudni, milyen irányt vesz majd a továbbtanulás.

Mivel 14 évesen még nincs arra lehetőség, hogy egy diák ne tanuljon tovább, fontos, hogy mindenki úgy állítsa össze a felvételi jelentkezési sorát, hogy biztosan bejusson valahova. Márpedig vannak olyan képzések, ahol ez kicsit sem garantált. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze, vagyis azokat az osztályokat, amelyekbe 2023-ban a legnehezebb volt bejutni. Ehhez figyelembe vettük a túljelentkezés arányát és azt, hogy hányadik helyről lehetett utolsóként bejutni.

A két szempont összesítése alapján jelenleg a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola történelem-angol szakos osztálya a legkeményebb dió a felvételizők számára. A 15 fős csoportba az előző felvételi eljárásban 82-en szerettek volna bejutni, azaz csaknem 5 és félszeres volt a túljelentkezés. Ráadásul a többség valóban ebbe az osztályba vágyott, hiszen a 21. legjobb teljesítményt nyújtó volt az utolsó, akit felvettek, tehát mindössze 6 diák ment máshova azok közül, akik még bejutottak volna. Ha azonban azt a szempontot nézzük, hol van a legkisebb lehetőség a hibázásra, akkor a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a listavezető. Az emelt matematika szakos osztályba alig több mint kétszeres a túljelentkezés, viszont a 28 helyre a 29. legjobb eredménnyel lehetett legfeljebb bejutni – azaz mindössze egy kieső volt az ideiglenes rangsorból. Hasonló az arány a fizika-matek szakon is: ott az utolsó, 18. helyre a 20. legjobb felvételiző jutott be.

A legnagyobb túljelentkezés – az általános szakokat leszámítva, amelyeket mindenki vésztartalékként jelöl meg – a Tömörkény iskola emelt angol szakán volt, mintegy 17-szeres. Itt azonban az utolsó, 16. helyre a 97. helyen rangsorolt felvételiző is bekerült még. Összehasonlításképpen: a Deák és a Dugonics András gimnáziumok ugyanilyen szakjain "csak" 11-szeres volt a túljelentkezés, utóbbi legutolsó, 12. helyére azonban például maximum a 30. legjobb felvételiző juthatott be.

Az egyes iskolák felvételi statisztikái az Oktatási Hivatal oldalán böngészhetők, érdemes ezeket is átnézni a végleges döntés előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában