Napszínes

2023.11.20. 21:30

Novemberben is virágzik az ibolya

Szabó Imre

A tavasz hírnöke Makón is az ősz apró ékessége. Fotó: Szabó Imre

Hiába járunk már november vége felé, néhol virágzik az ibolya – ezt tanúsítja fotónk is, amely egyébként Makón, az Erdélyi püspök utcán készült a minap. Az idő szép, napos volt, így könnyen észre lehetett venni a pázsit fűszálai és az avar közt megbújó apró, lila virágokat. Az, hogy ilyenkor is látni belőlük néhányat, minden bizonnyal ugyanennek, a kellemesen enyhe, kicsit tavasziasra emlékeztető időjárásnak köszönhető.

A köznyelvben a szerénység jelképének számító kedves kis virág nemzetségének egyébként szerte a világon mintegy négyszáz változata van. Mi itt leginkább az illatos, vagy más néven lila ibolyát ismerjük, de ha csak a színváltozatokat nézzük, van belőle kék, fehér és sárga is. Ami pedig az ibolyával kapcsolatos érdekességeket illeti: illóolaja az egyik legdrágább illatszer-alapanyag, virágjának felhasználásával pedig szörp és lekvár is készíthető. Mi persze nem ezért szeretjük, hanem egyszerűen azért, mert szép.  

Fotó: Szabó Imre

Az utóbbi néhány évben ugyanez a jelenség – az ibolya október-novemberi előfordulása – máskor is előfordult már, mintegy igazolva szakemberek megállapításait az egyre melegebb átlaghőmérsékletről. Így lesz lassanként az ibolya a tavasz hírnöke helyett a klímaváltozás bizonyítéka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában