Faragott somfa borítja a különleges vásárhelyi objektívet

2024.01.10. 12:46

Jótékonysági árverésen lehet licitálni a faborítású optikára

A szívós, némely legendában az önzetlen segítő szándékot is jelképező faragott somfa borít egy jótékonysági árverésre felajánlott különleges fényképezőgép-objektívet. Kitalálója, a vásárhelyi Sajtos Lajos nem vitrinbe szánja a speciális optikát.

Tábori Szilvia

Sajtos Lajos eleve jótékonysági felajánlásra szánta a faragott borítású speciális objektívet. Fotó: Tábori Szilvia

Egy különleges, faragott faburkolattal borított fényképezőgép-objektívet ajánl fel jótékonysági árverésre Sajtos Lajos, aki hódmezővásárhelyi műhelyében sorra készíti a különleges darabokat. Egy korábbi munkája apropóján még Rob Hardyval, többek között az egyik Mission Impossible film operatőrével is kapcsolatba került, akivel hosszú távú együttműködést terveznek. A Weird Lenses alapítója a legegyszerűbben úgy tudta összegezni korántsem hétköznapi vállalását, hogy fotózásra alapvetően nem használható projektort, illetve mozis optikákat házasít fényképezőgép-objektívekkel. Azok így régi analóg, vagy éppen digitális gépvázba kerülnek. Némelyik darabot pedig még fával is beborítja úgy, hogy az technikailag tökéletesen használható. 

Fotó: Tábori Szilvia

Nem vitrinbe való

Kíváncsi fotós mindent felaggat a gépére, így jött a különleges ötlet

 – magyarázta a kezdetekről. Majd arról beszélt, hogy a fa iránti rajongása egészen tanyán töltött gyerek éveihez vezet. A természet közelsége, a saját készítésű fajátékok öröme máig meghatározza hétköznapjait, ahogy a hobbiját is. Hegesztő szakmáját jellemző aprólékosság az objektívek kialakításánál is jól jön, de megtanult esztergálni azért, hogy maga munkálja meg a fémvázakat és a faanyagot. Mint mondta: a speciális objektívek nem vitrinbe, hanem mindennapi használatra készülnek. Eddigi munkáira egy francia fotós blogger figyelt fel elsőként, általa terjedt külföldön Lajos híre.

Pásztorbotok ismerője

A legutóbbi, árverésre szánt objektív egy Carl Zeiss P-Sonnar T* 2,5 90mm-es projektor lencsét rejt, M42-es csatlakozással építve. Megfelelő adapterrel minden gépvázon használható. Ráadásul ez az első olyan darab, amelynek faragott fa a borítása: Pós Krisztián, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas fafaragó művésze csatlakozott a karitatív vállaláshoz. Ízig-vérig magyar motívumokat használt fel a faragott pásztorbotokat kutató és készítő alkotó, hiszen a magyar népművészet, a népi kultúra örökítésének elkötelezettje.

A speciális objektívre január 15-től lehet majd licitálni, a befolyt összeg az Életünkért- Egészségünkért Hódmezővásárhely és Makó Lakosságáért Közhasznú Alapítványt támogatja. Sajtos Lajos titkon bízik abban, hogy ez különleges darab egy magyar gyűjtőnél talál gazdára, és így hazánkon belül marad. A licitet a közösségi oldalon lehet majd követni.  

A speciális objektív megfelelő adapterrel minden gépvázon használható. Fotó: Sajtos Lajos

Egészséges anyákért és babákért

A Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ egy országosan is kiemelkedő, komplex szakmai programot indított útjára a Reprodukciós Medicina értéklánc program keretében. A Hódmezővásárhely és Makó térségben megvalósuló program elsődleges célja az egészséges anyák és újszülöttek számának növelése és a meddőség korai felismerése, melynek elengedhetetlen feltételei a megfelelő eszközök és berendezések megléte. A kórház azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megpróbál egy felső kategóriás ultrahang diagnosztikai berendezést, valamint a meddőségi beavatkozásokhoz szükséges eszközöket beszerezni, továbbá ezzel párhuzamosan egy felvilágosító programot is útjára indítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában