Makó

2024.01.14. 08:40

Méhbarátok makói mozgalma

Szabó Imre

Szabó Olivér a garázstetőn kialakított méhtetőnél. Fotó: Méhbarát Mozgalom

Két hét alatt csaknem félezer követőre tett szert közösségi oldalán a Makón alapított Méhbarát Mozgalom. Az ötletgazdától, Szabó Olivér méhésztől megtudtuk: a méhek élettere – többek között a klímaváltozás miatt – egyre csökken. A szerveződés fő célja az, hogy segítsen megfordítani ezt a tendenciát. Ehhez ő maga is hozzájárult cégének bevételéből, a tőle megvásárolt termékek után ugyanis az ár egy részét arra fordította, hogy kialakított egy szántóföldön egy egy hektáros méhlegelőt.

Fotó: Méhbarát Mozgalom

Ez persze kevés. A mozgalmat azért hoztam létre, hogy aki ugyancsak segítené a méhek virágporgyűjtését, segítséget, tanácsokat, sőt akár vetőmagot is kapjon hozzá. Szakembereket is tudunk ajánlani

 – hangsúlyozta. Szerinte egy fölösleges földdarabon, vagy akár egy balkonládában nagyon egyszerű méhlegelőt létesíteni. A méhek leginkább a mézontófüvet, a napraforgót, a repcét és a bíborherét kedvelik. Ezek a növények kevés gondozást igényelnek, gyorsan nőnek, hamar elvirágzanak, így egy évben akár háromszor is be lehet vetni a területet. A legérdekesebb javaslata a méhtető, azaz a nagyobb teherbírású lapostetőkön, gyűjtő vízréteggel és 20-30 centis földdel létesített méhlegelő. Ő a saját garázsa tetején kialakított egy 20 négyzetmétereset. Ez nem csak a méheknek jó: nyáron hűti, télen melegíti az épületet.

A mozgalom tavaszra szeretné elérni a 10 ezres taglétszámot szerte az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában