Helyi életstílus

2024.01.13. 21:29

Sapkát kapott a fázós nő egy járókelőtől

Arany T. János

Ő is fázik. Sapkát kapott a kislányával a hegedülő zenebohócot hallgató nő a Kárász utcán. Fotó: Donáth Attila

El vagyunk szokva  a hidegtől. Ez abból is jól látszik, hogy egy kedves járókelő sapkát húzott az egyik Kárász utcai szobor fejére. Az Utcai Zene című szoborcsoport a Kárász utca végén üdvözli a sétálókat, amely egy igazán vidám alkotás. Az utca egyik oldalán egy bohócorrú utcai muzsikus hegedül, vele szemben, pedig egy ácsorgó és őt csodáló, macit fogó kislány és édesanyja, illetve még egy kutya látható. A remekművet Kling Sándor szobrászművész készítette 2001-ben. A szoborcsoportot 2001. szeptember 22-én avatták.

Akkoriban bezzeg még voltak igazi telek, nem úgy mint most, amikor rácsodálkozunk a néhány fokos mínuszra. És bár most fázunk, tudni kell, hogy a 2023-as év középhőmérséklete országos átlagban 1,5 Celsius fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati normált, amivel a legmelegebb 1901 óta. Az év legnagyobb részében a szokásosnál sokkal magasabban alakult a hőmérséklet. A 2021–2022-es száraz éveket követően a 2023-as évre tartósan csapadékosra fordult az időjárás, olyannyira, hogy országos átlagban a nyolcadik legcsapadékosabb év lett a XX. század kezdete óta – tájékoztatott a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., amely egy állami tulajdonú cég, és amely a korábbi Országos Meteorológiai Szolgálat átalakulásával jött létre 2024. január 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában