Helyi életstílus

2024.01.19. 21:30

Vándorsólymok telelnek a Csanádi pusztákon

Szabó Imre

A vándorsólyom hazánkban fokozottan védett, egy példány eszmei értéke félmillió forint. Fotó: Czifrák Gábor

Idén is telelnek vándorsólymok a Csanádi pusztákon

 – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Az Ambrózfalvához közeli Montág-pusztán található Nagy-Zsombékon két példány rendszeresen felbukkan: vízimadarakra vadásznak.

A vándorsólyom a leggyorsabb állat a Földön, zuhanás közben akár a 400 kilométer per órás sebességet is elérheti. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen előfordul, kis számban a hazai középhegységekben is költ. Hazai állománya növekszik. Az Alföldön főleg ősztől tavaszig találkozhatunk vele.

Ez a ragadozó madár jól tűri az emberi környezetet, ezért gyakran nagyobb városok magas épületeit választja éjszakázóhelyül – ilyen például a szegedi dóm teteje. Vadászni persze kijárnak a pusztai vizes élőhelyek környékére, de zsákmányukat elviszik a pihenőhelyükre és ott fogyasztják el. A városokon belül parlagi galambokra csapnak le.

December végére a Montág-pusztai Nagy-Zsombékban sok víz gyűlt össze, és mivel jég még nem borítja, récecsapatok gyűltek össze a területen. A rétisasok mellett egy öreg és egy fiatal vándorsólyom is rendszeresen vadászik rájuk. Utóbbiak a tél végén, általában február végén hagyják el az Alföldet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában