Napszínes

2024.02.19. 21:30

Virágzik a tavasz első hírnöke az ásotthalmi Négyökrű-réten

Arany T. János

A jó fotó titka: ha kicsi a téma, közel kell menni hozzá. A kilencedikes Habik Norbert a parányi tarka sáfrányt fotózza az ásotthalmi Négyökrű-réten. Fotó: Török János

Óvatosan lépkedünk az ásotthalmi Négyökrű-réten. Vigyázni kell nehogy letapossuk az aprócska, de annál híresebb, 10 ezer forint természetvédelmi értékű növényt. A tarka sáfrány, ez az apró világoslila növény a tavasz első hírnöke az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulmányi erdejében. 

A tarka sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó sáfrány nemzetség kora tavasszal virágzó faja. Élőhelyei lösz- és homokpusztagyepek, homoki tölgyesek és akácosok. Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Szép állományai vannak többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy a Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin. Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyébként szirmait összecsukva tartja. 

A tarka sáfránnyal egy időben az ásotthalmi Csodaréten nyílik az egyhajúvirág szintén a megszokottnál jóval korábban. A pár centis püspöklila növénykék délelőtt virágoznak, délután becsukódnak. A tarka sáfrány Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint, az egyhajúvirág fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában