Szegedi hírek

2023.06.29. 10:00

Nemzetközi néptáncfesztivált szerveznek Szegeden

Munkatársunktól

A fesztiválnak hét nyilvános programja lesz. Fotó: Iványi Aurél

A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány a szegedi önkormányzat megbízásából 2009 óta szervezi kétévente a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivált, a köztes években pedig – a Martin György Néptáncszövetséggel együttműködve – a Martin György Néptáncfesztivált. Tavalyelőtt és tavaly Martin György Néptáncfesztivált tartottak, idén nemzetközi fesztivált rendeznek a 2019-ben elmaradt esemény pótlásaként. Négy külföldi együttes vesz rajta részt: a Labëria Néptáncegyüttes (Albánia), a Vila Néptáncegyüttes (Szerbia), a Jurošík Néptáncegyüttes (Szlovákia) és a Hasad Néptáncegyüttes (Törökország). Mellettük fellép természetesen három szegedi együttes: a Szeged Táncegyüttes, a Tiszavirág Néptáncegyesület és a Délikert Néptáncegyüttes.

Fotó: Iványi Aurél

A fesztiválnak három nap alatt hét nyilvános programja lesz. Július 13-án, csütörtökön 17.30-tól indul a zenés-kosztümös felvonulás a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre a szökőkúthoz, ahol 18 órakor kezdődik a megnyitó ünnepség zenével és tánccal. Ugyanezen a napon 20 órától a Kisszínházban folklórestet tartanak, amelyen az együttesek bemutatják a programjukat. Erre a belépő ingyenes, de jegyhez kötött. Július 14-én, pénteken 18 órától a külföldi együttesek a Kecskési, a Tömörkény István, a Petőfi-telepi és a Heller Ödön Művelődési Házakban adnak műsort. Július 15-én, szombaton 19 órától a Nagyszínházban lesz a gálaműsor. Itt a folklórest közönségének szavazatai alapján adják ét valamelyik külföldi együttesnek a Szegedi Papucsért Alapítvány felajánlásából a Szegedi Arany Papucs Díjat. Erre szintén ingyenes jegyet kel váltani. Mindkét ilyen eseményre az IH Rendezvényközpontban lehet kérni belépőt június 22-étől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!