Helyi érték

2023.06.06. 12:05

Töretlen sikerrel és összefogással a gyermekek biztonságáért

K. A. R.

A ruzsai iskolában tananyag lett a közlekedésbiztonság. Fotó:Arany T. János

Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra! – 2017 óta minden ruzsai diák számára ismerőssé vált már ez a mondat, mely a rendőrség és a Szegedi Tankerületi Központ közös kampányának címe. A Ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ugyanis elsőként csatlakozott a KEVE-programhoz, így már hat éve töretlen sikerrel végzik a pedagógusok a diákok biztonságos közlekedésre való nevelését – közölte lapunkkal a Szegedi Tankerületi Központ.

A közlemény szerint az intézményben folyamatosan zajlik a közlekedési, balesetmegelőzési ismeretek iskolai keretek között történő szisztematikus átadása, elsajátítása, a kapcsolódó viselkedési normák, szabályok felmenő rendszerű oktatása. Ebben a tanévben már 1-6. évfolyamon oktatják tanulóknak a közlekedésbiztonságot a tanórák részeként.

Ollmann-né Lovászi Ágnes, az iskola igazgatója elmondta, napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a gyermekek életében az önállóság, falusi iskola pedagógusaiként pedig azt tapasztalják, hogy már kisgyermekkorban önállóan közlekednek a tanulóik. Gyalog, kerékpárral vagy távolsági busszal jutnak el az iskolába és onnan haza.

Az igazgató hangsúlyozta, a diákok szerves részei a közlekedésnek, ezért minél fiatalabb korban ki kell alakítani náluk azokat a szokásokat, valamint döntési és magatartási készségeket, amelyek hozzásegítik őket a mindennapos közlekedés kockázatainak csökkentéséhez.

Az elsősök mondókák, színezők, dalok, játékok által sajátítják el a KRESZ-ismereteket, második osztályban a szabályos kerékpározás is bekerült a tananyagba, míg harmadik évfolyamon már megjelent az elsősegélynyújtás is. Negyedik osztályban kitekintenek a hajóval, repülővel és tömegközlekedéssel való közlekedésre, míg az ötödik és a hatodik évfolyamokon az eddig megszerzett kerékpáros és gyalogos ismereteket bővítik tovább.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!