Helyi gazdaság

2012.01.04. 20:55

Végtörlesztés: indul a visszaszámlálás

Csongrád megye - December 30. óta már nem lehet bejelentkezni a rögzített árfolyamú végtörlesztésre. Mintegy 200 ezren akarnak élni a lehetőséggel, hogy 180 forintos svájcifrank- és 250 forintos euróárfolyamon fizessék vissza jelzálogalapú devizahitelüket február végéig. <br>

Fekete Klára

2011 utolsó munkanapjáig lehetett bejelentkezni a bankoknál a kedvezményes, 180 forintos svájcifrank- és 250 forintos euróárfolyamon rögzített végtörlesztésre. Akik fizetni szeretnének, két határidőt kell figyelniük: legkésőbb január végéig igazolhatják, hogy van fedezetük a kölcsön visszafizetésére. A pénzt pedig a végtörlesztési igény bejelentését követő 60 napon belül kell utalniuk.

Vagyis az ügyfélnek január 31-éig kell felmutatnia, hogy rendelkezik a végtörlesztéshez szükséges összeggel, vagy birtokában van egy bank hitelígérvénye. Amennyiben valaki nem tudja igazolni a pénz meglétét, a bank visszautasíthatja a végtörlesztési megállapodás megkötését. Aki 2011. december 30-án jelentette be, hogy végtörleszt, február vége a legutolsó fizetési határidő.

A devizahitelesek számára további mentőövek is léteznek, például az új típusú „árfolyamgát". A lehetőséget a kormány áprilistól vezeti be, s várhatóan népszerűbb lesz, mint a tavalyi: akár a kliensek fele is igénybe veheti. Az árfolyamvédelmi rendszerhez idén december végéig lehet csatlakozni. A bank 180 forintos frankárfolyamon számolná el a havi törlesztőrészletet, így az adósok minden hónapban ugyanannyit fizetnek a tőketartozásból, az árfolyam mozgásából adódó különbözetet pedig egy külön számlán gyűjtik majd 2016 végéig. A gyűjtőszámlán lévő pénz kamatmentes lesz, mivel a kamatterheken az állam a bankokkal osztozik – ezért kedvezőbb a tavaly nyáron bevezetett rendszerhez képest az új szabályozás. Feltétel, hogy az ingatlan szerzéskori értéke nem haladhatja meg a 30 millió forintot.


Május 15-éig azok is bejelentkezhetnek a rendszerbe, akiknek 90 napon túli lejárt tartozásuk van. Ebben az esetben az ügyfél tartozását átváltják forintra, a 25 százalékát pedig elengedik. Igénybe vehetnek egy 5 éves futamidejű, kedvezményes, állami kamattámogatásos hitelt is. Lakásuk értéke nem haladhatja meg a 25 millió forintot, és igazolniuk kell, hogy önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe.

A bankok teljes vesztesége 400 milliárd forintnyi, ebből nagyjából 100 milliárdot vállal át az állam, a veszteség 30 százalékát ugyanis leírhatják a bankadóból. Szintén csökkenthetik majd a különadót annak a veszteségnek a 30 százalékával, amely abból keletkezik, hogy a 90 napon túli késedelembe esett adósok tartozásának 25 százalékát elengedik, miközben forintra váltják a kölcsönt.

Előkerült a családi ezüst

Még nincs adat arról, mekkora pénzeket mozgatott meg a végtörlesztés a banki betétállományból. Sokan családi segítséggel, valamint lakások, nyaralók, értéktárgyak és műkincsek eladásából teremtették elő a végtörlesztéshez szükséges összeget. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint november végéig az adósok 248 milliárd 357 millió forintot fizettek vissza.

200 ezren végtörlesztenek

Végleges adat még nincs, de a Magyar Bankszövetség becslése szerint a kedvezményes árfolyamú végtörlesztést az ügyfelek több mint 20 százaléka, vagyis mintegy 200 ezer adós kérte 2011 végéig. Az összesítések szerint karácsonyig 87 ezren már vissza is fizették devizahitelüket. Csaknem 950 ezer jelzálogalapú devizahitelest tartanak számon Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában