Helyi gazdaság

2013.02.03. 20:09

Ismert szegedi vendéglős és volt képviselő is a NAV szégyenlistáján

Csongrád megye - 215 milliárd forinttal tartoznak cégek és magánszemélyek az adóhatóságnak. A legfrissebb szégyenlistán ismert szegedi vendéglős és volt önkormányzati képviselő is szerepel.

Munkatársunktól

2007-től jogszabály kötelezi az adóhatóságot arra, hogy negyedévenként nyilvánosságra hozza a honlapján azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknél 100 millió forintnál nagyobb adótartozást tart nyilván a közzétételt megelőző 180 napon át. Ugyanígy hozza nyilvánosságra a 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáját.

A legfrissebb szégyenfalon országosan 1768 cég, valamint 3870 magánszemély és egyéni vállalkozó szerepel. A 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó cégek között találtunk kereskedelmi, vendéglátó-ipari, ingatlanforgalmazó, építőipari és szerencsejáték-szervező vállalkozást is. A „százmilliós" cégek listáján közzétett szereplők több mint 70 százaléka felszámolás alatt áll. Ezek csak az eljárás befejezése után kerülhetnek le a listáról, a többiek abban az esetben, ha tartozásuk a vizsgált 180 napon belül legalább egy napon – fizetés vagy akár behajtás, fizetési kedvezmény következtében – az összeghatár alá csökkent. Az adós cégek akár ügyeskedhetnek is, ám a tartozásukat végül be kell fizetniük, vagy behajtják rajtuk. Tény azonban, hogy a nem működő „kategóriában" legfeljebb az adótartozás néhány százalékának behajtására van esély, de az adóhatóság a behajthatatlanná minősített hátralékról sem mond le véglegesen, az elévülési időn belül többször is megkísérli a végrehajtást.

A 10 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján több ismert nevet is találtunk. [namelink name="Gáspár Győző"] és felesége, [namelink name="Gáspárné Balla Beáta"] már évek óta ott van a szégyenfalon. A csempészet és sikkasztás miatt tavaly hat év börtönre ítélt [namelink name="Földesi-Szabó László"] nyugalmazott rendőr ezredes, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori vezetője, Mehmet Karcsika megmentője is szerepel a listán. Csakúgy a börtönbüntetését töltő akasztói [namelink name="Stadler József"]. A lakcím nélküliek között szerepel a listán [namelink name="Zuschlag János"] volt szocialista politikus, akit 2011-ben ítéltek el bűnszervezet tagjaként, üzletszerűen elkövetett csalásért, okirat-hamisításért és bűnpártolásért.

Csongrád megyéből az ismert szegedi vendéglős, [namelink name="Brcán Zorán"], a kisteleki [namelink name="Török Sándor"], a földeáki [namelink name="Vargáné Bertóti Erzsébet"] és a csongrádi [namelink name="Bugyi Zoltán"] már korábban is szerepelt az adóhatóság szégyenlistáján. Bugyi Zoltán például, aki öt éve 20 millió forinttal tartozott az adóhatóságnak, úgy nyilatkozott 2008-ban lapunknak, hogy kérelmet nyújtott be részletfizetésre, és arra törekszik, hogy néhány héten belül a teljes összeget visszafizesse. Tegnap kerestük a csongrádi férfit telefonon, hogy megkérdezzük: a korábbi vagy új tartozás miatt került fel a szégyenfalra, de nem értük el. Telefonja csak azt ismételgette, hogy „a hívott szám jelenleg nem elérhető".

Szerepel a listán [namelink name="Kreiniker Sándor"] is. Az egykori kisteleki önkormányzati képviselő, a kisteleki Kistér TÉSZ (Termelői Értékesítő Szövetkezet) volt elnöke első fokon 8 év börtönt kapott csalás és magánokirat-hamisítás miatt, majd másodfokon bűncselekmény hiányában minden vádpont alól felmentette a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában