Helyi gazdaság

2013.06.27. 16:44

Emelkedő kamattámogatás, csökkenő kezességvállalási díjak

Szeged – A Széchenyi Kártya Program újdonságairól tartottak tájékoztatót az érdeklődő vállalkozóknak Szegeden a kereskedelmi és iparkamara székházában.

Delmagyar.hu

– Kevesebb kamat, több esély. Ez a Széchenyi Kártya idei szlogenje. Öt százalékra emelkedett a Széchenyi Kártya fejlesztési hitelének kamattámogatása május elsejétől – kezdte köszöntőjét [namelink name="Palotás Sándor"], Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) elnökségének tagja, a Széchenyi Kártya Program Csongrád megyei road show-jának szegedi állomásán, a CSMKIK székházában. Palotás ezután bemutatta a jelenlévő vállalkozóknak az előadókat, akiknek rögtön át is adta a szót.

Fotók: Gulyás Tünde, CSMKIK

Félegyházi Éva, Palotás Sándor, Szakács József a tájékoztatón. Fotók: Gulyás Tünde, CSMKIK

A Széchenyi Kártyaprogram fejlődése

Négy év alatt így bővült a kártyaprogram.
2010. augusztus 1.: megjelenik a Széchenyi Forgóeszközhitel,
2010. szeptember 1.: elindul a Beruházási Hitel
2011. szeptember 1.: elindul a Agrár Széchenyi Kártya
2012. május 1.: elindul a Széchenyi Önerőkiegészítő Hitel Támogatást Megelőlegező Hitel

[namelink name="Szakács József"], a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke a kezdetekre tekintett vissza. – Emlékszem félmillió forinttal indult a [namelink name="Demján Sándor"] ötletéből kidolgozott kártyaprogram, ami akkor nem volt éppen sikertörténet – vallotta be önkritikusan Szakács József, aki azt is elmondta, a kártya születésekor tíz éve ő is ott volt. A program végül akkor lett sikeres, amikor ötmillió forintra emelték a kártya keretét.

[namelink name="Félegyházi Éva"], KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vállalatfejlesztési munkatársa azt hangsúlyozta, országos szinten a Csongrád megyei hitelkihelyezések, a Széchenyi Kártya használata igen előkelő helyen van a megyék rangsorában. Bemutatta cégét, amelyről többször elmondta, nem ők hiteleznek a programban részt vevő vállalkozásoknak, vállalkozóknak, de fontos összekötő kapcsot jelentenek a bankok és a hitelért jelentkezők között, de ők tartják a kapcsolatot a szakminisztériumokkal és a kezességet vállaló cégekkel is. Majd részletesen ismertette a kártya eddig történetét, fejlődését, a benne résztvevőket. Külön kitért a hitelező bankokra és szerepükre is.

Félegyházi szólt a kártya „kistestvéréről", az Agrár Széchenyi Kártyáról is:

– Örömmel mondom, évről évre komolyabban vesznek minket mind a minisztériumok, mind a hitelező bankok. Sikerrel közvetítettük az Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Konstrukciót. Jelenleg az Új Széchenyi Beruházási és Forgóeszközhitel konstrukciókat igényelhetik a vállalkozások a KAVOSZ-nél – jegyezte meg.

Félegyházi Éva

Félegyházi Éva előadás közben
Félegyházi azt is aláhúzta, jelentősen sikerült csökkenteni a kezességvállalási díjat is.

A tájékoztató végén a résztvevők kérdéseket is tehettek fel a két előadónak. Itt elsősorban a vállalkozók különböző nehézségeikkel kapcsolatban érdeklődtek Félegyházi Évánál, aki ha nem is tudott mindenkinek megnyugtató megoldást adni, de a többség érdemi választ kapott a feltett kérdéseire.

* * *

Számok, számok, számok

A már tizenegy hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program részben az állami kamattámogatásnak köszönhetően lett napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A 2002-ben indult program keretében eddig 185 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelösszeg elérte az 1200 milliárd forintot. Csongrád megyében a befogadott igénylések száma közel 13 ezer 500, ebből már létrejött több mint 9 ezer 800 hitelügylet, ami összesen 58 milliárd forint összegű hitel kihelyezését jelenti a megye vállalkozóinak részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában