Helyi gazdaság

2013.06.20. 13:24

Svájc fenntartja az árfolyamküszöböt

A svájci jegybank (SNB) fenntartja az árfolyamküszöböt, és ameddig szükséges nem engedi 1,20 frank alá süllyedni az euró árfolyamát.

A frank továbbra is túlértékelt valuta, az árfolyamküszöb marad, mert stabilitást kölcsönzött a svájci gazdaságnak, a frank felértékelődése kellemetlen hatással lenne a gazdaságra - olvasható a bank csütörtökön kiadott közleményében.

Svájc 2011 őszén vezette be az árfolyamküszöböt, hogy megfékezze a svájci frank erősödését az euróval szemben. Az euróövezet tagországai Svájc legfontosabb exportpiacai. Korábban jelentős mértékben erősödött a svájci deviza az euróval szemben, miután az euróövezeti válság hatására a befektetők a biztonságos menedékdevizának tartott frankra váltották vagyonukat.

A svájci jegybank csütörtökön nem változtatott irányadó kamatán sem, a svájci frank londoni bankközi kamatára szóló célja továbbra is 0,00-0,25 százalék, amit 2011 szeptembere óta alkalmaz.

Az SNB csütörtökön megerősítette az idei 1-1,5 százalékos svájci gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. Az idei éves átlagos deflációval kapcsolatos becslését 0,2 százalékról 0,3 százalékra változtatta, jövőre ugyanakkor változatlanul 0,2 százalékos, 2015-re pedig 0,7 százalékos inflációra számít Svájcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában