Helyi gazdaság

2013.07.19. 12:41

Költséget emelő jogszabályváltozások augusztustól

Augusztus 1-től néhány költségnövelő változással kell szembenézniük a vállalkozásoknak, amelyekről a kormány a 3% alatti költségvetési hiány megtartása érdekében határozott még júniusban, annak érdekében, hogy ne kerüljünk vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá. A lényegesebbeket gyűjtötte össze egy szegedi könyvelőiróda.

Delmagyar.hu

A készpénzfelvét tranzakciós illetékét emelték az eddigi 3 ezrelékről 6 ezrelékre. A 6000 Ft-os felső határt ezzel egyidejűleg eltörölték. A banki átutalások tranzakciós illetékét 2 ezrelékről 3 ezrelékre emelték.

Mivel a költségvetés nem jutott az előre kalkulált összeghez a tranzakciós illetékből, ezért a bankoknak 75 milliárd forintot, az eredeti, január és április időszakra számított kötelezettség több,  mint kétszeresét kell fizetniük egyszeri befizetésként.

A bankok szinte már teljes körűen áthárítják a tranzakciós illetéket, így egyre drágábban vehetik fel a munkavállalók a fizetésüket, amellett, hogy a bérnek a munkáltató részéről történő átutalása is magasabb költséget jelent augusztustól a cégeknek.

Magánszemélyeket is kedvezőtlenül érint, hogy a kamatjövedelmekre 6%-os egészségügyi hozzájárulást vetnek ki (EHO-t). Ez alól az EGT államai által kibocsátott államkötvények és a tartós befektetési eszközökön szerzett jövedelmek kivételt képeznek (a NYESZ és TBSZ számlák). Ha valaki már augusztus 1. előtt megnyitotta a megtakarítást, akkor csak az augusztustól keletkező jövedelem viseli a többletterhet.

Nem magánszemély előfizetőknél a szöveges üzenetekre illetve a hívásokra fizetendő távközlési adót másfélszeresére, az eddigi 2 Ft-ról 3 Ft-ra emelték. A fizetendő összeg felső határát duplájára, 2500 Ft-ról 5000 Ft-ra emelték. Magánszemélyek után nem kell többet fizetni a távközlési cégeknek, marad a 2 Ft, és a 700 Ft-os felső korlát. A Magyar Telekom júniusban közzétette, hogy a nyeresége az eddig prognosztizált 4-7 %-os csökkenés helyett 9-12 %-os csökkenést fog mutatni a növekvő adóteher miatt. Ennek ellenéra a beruházások 5%-os csökkentését kitűző elképzelésein nem változtatott a cég.

Elemzők szerint a tranzakciós adó emelése elsősorban a lakosságnak fog fájni, ellenben a távközlési adó emelésével, amelyet a verseny miatt nehezebben háríthatnak át a szolgáltatók. A távközlési adó emelése egyébként viszonylag váratlan lépés volt, ugyanis az ebből tervezett összeg megfelelő szinten teljesült is az államkasszában. Az emeléssel az eredetileg várt 44 milliárd Ft helyett 60-65 milliárd Ft folyik be az év végéig.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában