Helyi gazdaság

2013.08.07. 20:44

Családtag a vállalkozásban

Ha családtag dolgozik a vállalkozásban, különösen figyelni kell arra, hogy ne minősíthessék be nem jelentett foglalkoztatásnak, ugyanis az ellenőrzések célja sok esetben ennek kiszűrése. Egy szegedi könyvelőiroda segít abban, hogy ne hibázzunk.

Delmagyar.hu

Már jó ideje kiemelt kormányzati törekvés mind Magyarországon mind az Európai Unióban, hogy a közteherviselés szélesítése érdekében a szürke- és feketegazdaságot visszaszorítsák.

Ahhoz, hogy biztosítási jogviszony jöjjön létre, bizonyos bejelentési, nyilvántartási, járulék-megállapítási és járuléklevonási, majd bevallási és fizetési kötelezettségek terhelik a munkáltatót. Ez komoly adminisztrációs terhet ró a cégekre, de a segítő családtagok esetében ezen a Magyary Egyszerűsítési Program segített.

Ki számít segítő családtagnak? A háztartás azon tagja, aki a kapcsolódó vállalkozási tevékenységben segít, és ezért cserébe a háztartás tagjaként részesül a vállalkozás eredményéből, külön nem kap fizetséget munkájáért.

Többféle formában valósulhat meg családtag foglalkoztatása a jelenlegi szabályok szerint, de mindegyikben közös, hogy a T1041-es nyomtatvány benyújtásával ezt jelenteni kell.

A formációk: megbízási jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, szívességi munkavégzés

A megbízási jogviszony esetében, ha díjazás nincs, akkor nem keletkezik SZJA, járulék és szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) kötelezettség. Ha a minimálbér 30%-át eléri a kapott díj, akkor a foglalkoztatott családtagot be kell jelenteni a NAV felé a már említett nyomtatványon, és ilyenkor a családtagnak biztosítási jogviszonya jön létre. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén ha alkalmi munkáról van szó, akkor napi ezer forint a megfizetendő közterhek összege.

A barátságot is igazolni kell

A barátságot is igazolni kellSzívességi munkavégzés például, ha házfelújításnál, házépítésnél a családtagok, munkatársak segítségét veszik igénybe. De az is ilyen eset, ha például saját üzemeltetésű kiskereskedelmi egységben megkéri a tulajdonos a családtagot, hogy rövid időre helyettesítse őt. Ilyenkor is köteles díjat fizetni a megbízó, de ha az ügy természetéből, a felek közti viszonyból következik, hogy valószínűleg a másik fél ingyen vállalta a munkát, akkor lehet ingyenesként kezelni a megbízást. Hozzátartozón, rokonon kívül is lehet ilyen fél, például munkatárs, barát, ismerős.

Természetesen egy ellenőrzés során a családtagi relációt könnyű bizonyítani, de előfordulhat, hogy a baráti viszonyhoz is bizonyítást kérnek. Ilyenkor a tapasztalatok alapján pl. egy építkezés esetén a munkástól megkérdezik, hogy hogy hívják a tulajdonost, így ha pl. nem tudja megnevezni, akkor a „barát" viszony kérdésessé válik.

A munkaügyi ellenőrzéseknél az 1996. évi LXXV. trv. az alap, amely szerint munkavégzés az, ahol a szolgáltatás tárgya a foglalkoztató részére ellenérték fejében végzett munka. Ebből következően a szívességi, vagy más ellenérték nélkül végzett munka nem minősül foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Címkék#NAV#Eu-tax

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában