Helyi gazdaság

2013.08.07. 20:44

Mikor ÁFA-mentes az oktatás, mint szolgáltatás?

Az oktatási tevékenység alapvetően adómentes, a közérdekűsége miatt. A cikkben az oktatási tevékenységek ÁFA-mentességéről írt egy szegedi könyvelőiroda. Az ÁFA-mentesség lényeges feltételeinek megismerésével könnyen eldönthető, hogy egy adott oktatási tevékenység beletartozik-e az ÁFA-mentes körbe.

Delmagyar.hu

Milyen oktatási formák lehetnek ÁFA-mentesek?

Köz- és felsőoktatásban, egyéb külön meghatározott oktatás keretében teljesített szolgáltatásnyújtás, ahhoz kapcsolódó óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás, amelyet közszolgáltató, közoktatási intézmény, felsőoktatási intézmény vagy egyéb felnőttképzést folytató intézmény teljesít. A szolgáltatást nyújthatja belföldön működő kulturális intézet is, nemzetközi szerződés alapján. Az iskolai étkezés, ha térítés ellenében jár, nem tartozik az ÁFA-mentes körbe.

Ha tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző teljesít szolgáltatást közoktatásban, felsőoktatásban, egyéb meghatározott oktatás keretében, az szintén adómentes. Ide tartoznak a kapcsolódó magánórák is.

Az egyéb meghatározott adómentes oktatáshoz tartozik az az  oktatás, képzés, vizsgáztatás és vizsgára felkészítés, amely

- felnőttképzések közé tartozik, az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést ad
- a felnőttképzési trv. alapján szervezett és akkreditált
- egyéb jogszabály alapján szervezett.

Az egyéb adómentes oktatáshoz tartozik még az államilag, vagy nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsgáztatás és a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése.

Ha valamely tevékenység gyakorlásához hatósági engedély szükséges, akkor csakis ennek megléte esetén nyújtható ÁFA-mentesen a szolgáltatás. Ha képesítéshez kötött a szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés, akkor legalább 1 olyan természetes személynek lennie kell a tevékenykedők között, aki megfelel a képesítési követelményeknek.

A jogszabály alapján szervezett képzéseknél a személyi feltételeken kívül az is szükséges, hogy a jogszabály meghatározza a képzés, oktatás kereteit, azaz legyen előírva az óraszám, a tantárgyi program, vagy legyen az oktatókról előírás. Ennek hiányában nem lehet jogszabály alapján előírtnak tekinteni a képzést, és nem lehet adómentes. Egy varrótanfolyam, vagy más hobbytanfolyam nem ÁFA-mentes tehát, nem tekinthetők jogszabály alapján előírt képzésnek.

Láthattuk, hogy nem feltétele a szolgáltatás adómentességének, hogy azt közszolgáltató, vagy közoktatási intézmény nyújtsa, ezért azok a tanárok is nyújthatnak ÁFA-mentes szolgáltatást, akik vállalkozóként végzik tevékenységüket. A köz- és felsőoktatáshoz kötődő magánóraadás is adómentes.

Adómentesnek tekinthető a felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások, mint például a pályaorientációs és korrekciós tanácsadás, a képzési szükségletek felmérése, az elhelyezkedési tanácsadás.

Ha egy tevékenység a felnőttképzés hatálya alá tartozik, de nem OKJ-s képzés, akkor akkreditáltatnia kell az intézménynek, mert csak akkor lehet ÁFA-mentes.

2013. szeptember 1-től az ÁFA-mentesség az akkreditált képzések helyett az engedélyezett képzésekre áll, az átmeneti időszakban a tanfolyam indulásának időpontja dönti el az adómentességet. A változás mögött az áll, hogy az új Felnőttoktatási trv. szerint új engedélyezési eljárás lépett az eddigi sok adminisztrációt igénylő, túlbonyolított akkreditációs eljárás helyére.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában