Helyi gazdaság

2013.09.05. 22:03

Azért is fizetünk, hogy megfoghassuk a pénzünket

Szeged - 5 banknál már hétfő óta többe kerül a bankolás a tranzakciós illeték megemelése miatt. A következő napokban további drágulásokra kell számítani. Sokan úgy okoskodnak, hogy készpénzben kellene felvenni a nyugdíjat és a fizetést.

Fekete Klára

– Ahhoz, hogy a saját pénzemet a kezemben tartsam, több száz forintot kell kifizetnem, ez nem igazság – mondta az a nyugdíjas férfi, aki az orrom előtt vette fel a teljes illetményét a bankautomatából. – A jövő hónaptól postás hozza megint, már megírtam a kérelmemet a nyugdíjfolyósítónak.

Amikor közöltem vele, hogy kiszámolta-e, mennyivel kerül majd többe, ha a jövőben az összes közüzemi számláját sárga csekken fizeti be, csodálkozva nézett rám.

Azzal ugyanis nem számolt a nyugdíjas férfi, hogy a sárga csekk a legdrágább módszer, és azt sem tudta, hogy az azon szereplő összeg már tartalmazza a költségeket.

Meg kell gondolni, hányszor lép az embner a bankhjegykiadó automatához. Fotó: Frank Yvette

Meg kell gondolni, hányszor lép az embner a bankhjegykiadó automatához.
Fotó: Frank Yvette

Az egyszeri készpénzfelvétel tehát még a keveset keresőknek sem lehet megoldás. De ember legyen a talpán, aki az elkövetkező hónapokban rátalál a neki „dolgozó" bankra és folyószámlára. A bankolás jövedelemtől, szokásoktól függően havi 2–5 ezer forintba kerül majd a bevezetett tranzakciós illeték miatt, plusz a bankkártya éves, minimum 5000 forintos díja. Az illeték legnagyobb részét a bankok az államnak utalják tovább.

Így nőtt az adó

Augusztus 1-jével emelkedett meg a tranzakciós illeték. Az átutalásoknál és a bankkártyás vásárlásoknál korábban, februártól 2 ezrelékes volt az állami sarc, most már 3 ezrelék. A készpénzfelvétel adóterhe 3 ezrelékről 6-ra módosul, duplaakkora lett. A korábban egységesen 6000 forintos maximum csak az átutalások és kártyás vásárlások esetében maradt érvényben, készpénzfelvételnél eltörölték. A bankok több lépésben vezetik be díjváltozásaikat, van, ahol szeptember eleje és január vége között háromszor módosul a díjszabás. Ez megnehezíti az optimális bankszámla megválasztását.

Mit tudunk eddig? Már magasabb számlaköltségekkel szembesülhetnek a Budapest Bank, az MKB, az OTP, az Erste és a Volksbank ügyfelei hétfő óta, és a feketeleves még hátravan. Az OTP-nél szeptember 21-étől lehet újabb drágulásra számítani, mostantól az éves kártyadíjak változtak, valamint a közüzemi számlafizetés kerül többe. Még ezen a héten változnak a költségek a Citibanknál is: minden egyes kártyás vásárlás pénzbe kerül majd.

Vegyünk néhány egyszerű példát a megemelt adók érzékeltetésére készpénzfelvétel és átutalás esetén! Ha valaki 2 alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti mintegy 100 forint helyett most már több mint 500-at fizet.
Míg egy 25 ezer forintos átutalás tavaly még átlagosan 130 forintba került telefonon, neten pedig közel 80 forintba, őszre ezek a díjak 280, illetve 120 forintra emelkednek. 2 millió forint utalásánál a költség majdnem a 4-szeresére, 6000 forintra nő. 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, mostanra 5-re fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma. Nem mellékes, hogy ezek a folyószámlák nem mindenki számára érhetők el kedvező áron, olykor igencsak kemény elvárásoknak kell megfelelni, például magas jövedelmet várnak el az ügyféltől.

A havi díj is több

Több mint 40 százalékkal nő a legolcsóbb számlacsomagok havidíja is. A 10 legkedvezőbb bankszámla költsége havi 701 forintról 1008 forintra emelkedik – írja a penzcentrum.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában