Helyi gazdaság

2013.11.07. 12:10

Sikeres digitális átállás - nyolcmilliárd forintból

Október végén átállt az ország a televíziózásban a digitális vételre, ennek költsége eddig mintegy 8 milliárd forint volt a Nemzet Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) számára – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Kulturális és sajtó bizottságának fideszes elnöke.

Az átállás előkészítése, dinamizálása és lebonyolítása súlyos terheket jelentett a kormányra és háttérszervezeteire – tette hozzá L. Simon László, kijelentve: ennek folyamata 2010 előtt megfeneklett.

Hozzátette ugyanakkor: „a kormány és az NMHH együttműködésének eredményeképpen ma nem beszélhetünk olyan családról, akiknek ne biztosítottuk volna a lehetőséget a korszerű televíziózáshoz szükséges vételi eszközök beszerzésére és üzembe állítására".

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eddig analóg tévésugárzásra használt 800 megahertzes frekvenciasáv felszabadult, így itt lehetőség lesz a legmodernebb telekommunikációs eszközök használatára, szélessávú mobilnet sugárzására.

Már 2008 óta foghatók az országban digitális adások, a lefedettség azonban nem volt megfelelő, október végére vált csaknem száz százalékossá.

Az átállás első üteme, vagyis július vége előtt több mint félmillió ingatlanban csak hagyományos tévévételre volt lehetőség, számukra kellett megoldani az átállás zavartalanságát – mondta. A hatóság szakemberei összesen 482 ezer háztartást kerestek fel személyesen – hangsúlyozta -, közülük november elejéig több mint 142 ezer helyre már eljutott a szükséges segítség.

Hozzátette, az átállás második ütemének területén élő rászorulók november végéig még igényelhetnek támogatást: a vételi eszköz ingyenes beszerelését vagy hozzájárulást a tévé-előfizetéshez.

Beszámolt arról is, hogy a médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programja keretében összesen 245 millió forintból támogatta a televíziós csatornákat, így segítve a digitális átálláshoz kapcsolódó technikai eszközök beszerzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában