Helyi gazdaság

2013.11.27. 17:24

Vállalati Tanácsadási Program: nem mindegy hogyan pályáznak a cégek

Szeged – Széchenyi Kártya Roadshow-t tartottak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Szegeden. A program aktualitásai mellett bemutatták a vadonatúj Útdíj Hitelprogramot és a Vállalati Tanácsadási Program fontosságát hangsúlyozták.

Munkatársunktól

A Széchenyi Kártya Roadshow szegedi állomásán, a házigazda, [namelink name="Nemesi Pál"], a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) elnöke köszöntőjében megjegyezte, a magyar gazdaság nagyon fontos szereplői a mikro-, kis- és középvállalkozások. – Ezeknek a működőképessége sok mindet meghatároz a gazdaságban, azonban elég sokáig mintha egy nehezített akadálypályán mozogtak volna. Elsősorban a finanszírozás szempontjából nem „egyszerű" még ma sem az életük, ezt a nehézséget viszont évek óta igyekszik áthidalni az egyre jobban bővülő Széchenyi Kártya Program – mondta Nemesi, aki szerint figyelemre méltó az a törekvés a kormány, a kamarák és a programban résztvevő pénzintézetek részéről, hogy minél zökkenőmentesebben tudjanak működni ezek a vállalkozások.

A CSMKIK elnöke után [namelink name="Magyar Anna"], a megyei közgyűlés elnöke köszöntette a megjelenteket. Magyar szerint, ha a vállalkozások sikeresen be tudnak kapcsolódni ezekbe a programokba, akkor egy idő után tényleg csak a „rendes feladatukkal" kell foglalkozniuk. A megyei közgyűlés elnöke után [namelink name="Szakács József"], a VOSZ megyei elnöke is köszöntötte a hallgatóságot. Emlékeztetett arra, hogy a kezdet kezdetén a vállalkozásoknak nagyon nehéz volt hitelekhez jutni, a bankok ugyanis nem nagyon akartak hitelt adni. Ez változott a beruházási és forgóeszközhitelekkel, valamint a Széchenyi Kártya Program létrejöttével. – Hiszek a KAVOSZ-ban, hiszek a munkájukban, abban, hogy minél sikeresebb lesz, velünk együtt – mondta Szakács.

Résztvevők és előadók. Fotó: CSMKIK

Résztvevők és előadók. Fotó: CSMKIK
Szakács után a KAVOSZ Zrt. operatív igazgatója, [namelink name="Opris Ildikó"] lépett a mikrofonhoz, hogy a Széchenyi Kártya működtetéséről beszéljen. Hangsúlyozta tizenegy éve alatt 200 ezer hitelügylet jött létre 250 ezer hiteligénylésből. – 140–150 milliárd forintnyi hitel kerül a gazdaságba – mondta Opris Ildikó. Az operatív igazgató megjegyezte azért különösen fontos a mikro-, kis- és középvállalkozói szektor, mert a foglalkoztatási szektor háromnegyedét jelentik ezek a vállalkozások, ezért egyáltalán nem mindegy, mikor, hogyan és mennyi hitelez, támogatott programhoz tudnak jutni. – Már abban a korban van a program, hogy a vállalkozások egyre inkább a felszereléseik, gépeik felújítására, lecserélésére használják föl ezeket a hiteleket – tette hozzá Opris, aki ezután az Agrár Széchenyi Kártyáról beszélt, amelyet kifejezetten mezőgazdasági vállalkozások vehetnek fel és akár három évre is nyúlhat a felhasználási és a futamidő.

Csongrád megyei adatok

Tizennégyezer befogadott hiteligénylés, több mint tizenkétezer létrejött ügylet, a kihelyezett hitelösszeg Csongrád megyében 61 milliárd forint.

Bemutatta a kifejezetten az útdíjak fizetésére létrehozott, november 1-jétől bevezetett Útdíj Hitelprogramukat: ez egy éves, rulírozó hitel, ugyanúgy igényelhető, mint a Széchenyi Kártya Program. Minimum kétszázezer, maximum egymillió forintot lehet igényelni útdíjköteles gépjárművenként. A szerződéskötés díja 29 ezer forint, fél százalékos kezességvállalási díjjal, a folyósítási jutalék szintén fél százalék. Fontos, hogy a vállalkozásnak ne legyen lejárt hitel- vagy köztartozása, ne álljanak csőd-, felszámolási vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás alatt és megfelelnek az itt most nem részletezett Útdíj Hitelprogram Általános Szerződési Feltételeinek.

[namelink name="Bleha Annamária"] projekkoordinátor a Vállalati Tanácsadás Programot ismertette a közönséggel. Elmondta a 630 millió forintra pályázatnak, pályázhattak a Dél-Alföldön székhellyel vagy telephellyel rendelkező kis- és középvállalkozások. Minimum 100 ezer, maximum 8 millió forintra lehetett pályázni, ez 50 százalékos támogatási arányt jelent. Ehhez nyújthat segítséget a Vállalati Tanácsadási Program, amelynek keretében a KAVOSZ vezetésével létrehozott Konzoricum által kiválasztott tanácsadó cégek segítségével pályázhattak a különböző forrásokra. – A program nagy előnye, hogy gyakorlatilag két melléklet csatolásával, egyszerű, átlátható feltételek mellett elektronikus úton lehet benyújtani a pályázatokat, amelyeket két héten belül el is bírálnak. Kezdő vállalkozások éppúgy pályázhatnak, mint a „rutinos" cégek – mondta Bleha Annamária, aki azt is bevallotta, tartottak attól, lesz-e egyáltalán érdeklődő a programra. – Ötszörös a túljelentkezés... Eddig negyvennyolc lezárt szerződésünk van, összes ötszáz pályázat érkezett be. 2014 júniusáig kell megvalósítani a pályázóknak a vállalt projekteket – tette hozzá Bleha. A KAVOSZ Zrt. feladata nemcsak annyi ebben a rendszerben, hogy kiutalja a támogatásokat, hanem a vállalkozásoknak a működtetéshez, sőt az induláshoz is információs füzeteket biztosít. Ezek a füzetek a kamarákban és a KAVOSZ ügyfélszolgálati pontjain is elérhetők lesznek.

Végül [namelink name="Pap Sándor"] az OTP Bank szegedi igazgatója beszélt. Elmondta, a Széchenyi Kártya Programba az OTP elsők között szállt be. – Emlékszem, fiatal finanszírozóként vettem részt benne a kezdet kezdetén, láttam az egész program „finomodását". A bank 53 ezer szerződést kötött a vállalkozásokkal – mondta az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában