Helyi gazdaság

2014.02.12. 12:31

A KÉSZ jogorvoslatot kér ELI-ügyben

Szeged – Tegnapi dátummal jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz a KÉSZ Építő Zrt., mivel a szegedi lézerközpont megépítésére kiírt pályázatban olcsóbb ajánlatával maradt alul a nyertes Strabag-Swietelsky konzorciummal szemben. Mivel a pályázatban résztvevő partner is él a jogorvoslat lehetőségével, az eljárási díj összege meghaladja a 60 millió forintot.

Munkatársunktól

A magyar tulajdonú KÉSZ csoporthoz tartozó, szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt. kedden jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz az ELI-ALPS kutatási nagyberendezésnek helyet adó, Szegeden megvalósuló kutatóközpont közbeszerzési eljárásában született döntéssel szemben – áll a társaság mai közleményében.

A továbbiakban azt írják: a kiírási feltételek szerint nyertes pozícióban lévő KÉSZ ajánlatát érvénytelenné nyilvánították, ezért jogorvoslati kérelmében ennek felülvizsgálatát, és az ajánlatkérő megalapozatlan döntésének megsemmisítését kérték. A KÉSZ továbbra is fenntartja azon álláspontját, miszerint az ajánlatkérő által megadott, kizárást eredményező indoklás több pontban alaptalan.

Az ajánlatkérő állásfoglalása szerint a KÉSZ Építő Zrt. ajánlati ára – amely 1,3 százalékkal kedvezőbb versenytársukhoz képest – aránytalanul alacsony, ezért nem megvalósítható. – A KÉSZ Csoport az elmúlt 32 évben minden kiadott árajánlatát teljes körűen, saját erőforrásait, tudását és szakmai tapasztalatait figyelembe véve készítette el. Az ELI projekt esetében is így jártunk el. A látható eltérések mennyiségei nem bizonyítják ajánlatunk megalapozatlanságát – közölte [namelink name="Pintyőke Marcell"] a KÉSZ csoport kommunikációs és marketing igazgatója.

Az ajánlatkérő vitatja a rendelkezésre bocsátott referenciaigazolások műszaki tartalmát, és a referenciák hitelességét. A KÉSZ viszont azt állítja, hogy a bemutatott referenciaigazolások az ajánlatkérő által kiadott feltételeknek teljes mértékig megfelelnek, hiteles dokumentumnak minősülnek. Alkalmasságunkat minden munkanemben több referenciaigazolás támasztotta alá. A pénzügyi kapacitást nyújtó szervezet mérlegadatait is kifogásolták: a KÉSZ szerint pályázathoz használt mérlegadatok szakmailag elismert, nemzetközi könyvvizsgáló által hitelesített, számviteli szabályoknak megfelelő, a kapacitást nyújtó szervezet valós helyzetét tükröző adatok. A vitatott önrevízió a számviteli gyakorlat szerves része, azzal szinte minden gazdálkodó egység kénytelen élni működése során, pontosan a mérleg megbízhatósága érdekében. A hivatkozott önrevízió oka a közbeszerzési eljárást lényegesen megelőző időben keletkezett, ennek megfelelően nem hozható a közbeszerzési eljárással összefüggésbe, és semmiképpen nem alapozza meg a kiíró állítását.

– Nem célunk, hogy az eljárás politikai vagy presztízscsatározássá alakuljon – mondta Pintyőke Marcell. – A KÉSZ Csoport fennállása óta versenytársaival a piacon egyenlő feltételek mellett folytat szakmai versenyt és ezt így kívánja tenni a jövőben is. Ahhoz, hogy az ELI-projekt eljárásával kapcsolatban igazunkat bebizonyítsuk, nincs más megoldás, mint törvény adta lehetőségeinkkel élve jogorvoslatot kérni. A pályázatban résztvevő partnerünk is él a jogorvoslat lehetőségével. Az eljárási díj összege így meghaladja a 60 millió forintot. Az ELI szegedi székhelyvárosunk egyik kiemelkedő, különösen fontos beruházása, amelynek elkészülését továbbra sem kívánjuk hátráltatni. Saját szakmaiságunkat és cégcsoportunk tisztaságát kell megvédenünk. Őszintén hiszünk abban, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság felelős, megalapozott döntést fog hozni – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában