Helyi gazdaság

2014.02.28. 11:22

Nincs remény? Esélyünk sincs kitörni a szegények közül

Magyarországon a harmadik legszegényebb régió a Dél-Alföld, az összes uniós régiót tekintve a tizenharmadik legcsóróbb. Csak bolgár és román régiók előznek meg Észak-Magyarország és Észak-Alföld mellett.

Delmagyar.hu

A 2011-es regionális GDP-adatok alapján állította sorba az Európai Unió régióit az Eurostat legfrissebb jelentésében. Ebből kiderül, a húsz legszegényebb régió között ott van négy magyarországi is, köztük a Dél-Alföld. Sorrendben: Észak-Magyarország a kilencedik, az Észak-Alföld, a tizenkettedik, a Dél-Alföld a tizenharmadik, a Dél-Dunántúl a tizenhatodik legszegényebb régió az Unióban. A nyolc legszegényebb régió egytől egyig román és bolgár. E három nemzeten kívül még Lengyelország öt térsége fért fel a húszas listára.

Sajnos nem a jobb végén vagyunk a listának

Sajnos nem a jobb végén vagyunk a listának
A húsz leggazdagabb régió között Belső-London, Luxemburg és Brüsszel ottléte nem meglepő, viszont a pozsonyi kerület ötödik, megelőzi például Île-de-France-t vagy Stockholmot is. Még egy kelet-közép-európai régió fért be a húsz leggazdagabb közé, Prága, a többi nyugat-európai.
Magyarországon a legtöbb egy főre eső GDP-t Közép-Magyarország (gyakorlatilag Budapest) termeli 16 ezer 200 eurót fejenként, átlagban több mint kétszer annyit, mint a Dunántúl a három régiójával (Dél-, Közép- és Nyugat-Dunántúl átlaga 8500 euró) és az Alföld és Észak, azaz Észak-Magyarország, Dél- és Észak-Alföld (6300 euró, átlagban).

Legutóbb 2010-ben adott ki hasonló összesítést az Eurostat. Akkor 2007-es adatok alapján dolgoztak, a Dél-Alföld abban az összevetésben a tizenhetedik legszegényebb régió volt. Noha „feljebb küzdöttük" magunkat a ranglistán nem árt azt sem megjegyezni, hét évvel ezelőtt a Dél-Alföld egy főre 5600 eurónyi GDP-t termelt, ma, illetve 2011-ben, már 6500 eurót – a „nagy átlagot" Észak-Magyarország rontja.

Pozsony egyébként akkor csak a tizenkettedik leggazdagabb volt, Budapest akkor sem volt a leggazdagabb húsz tagja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában