Helyi gazdaság

2014.07.24. 23:44

Szégyenlistán a feketén foglalkoztató cégek

Szeged - Közel 80 szegedi cég és magánszemély neve olvasható a NAV honlapján címmel, adószámmal együtt. Akiket érdekel, ki bukott le feketefoglalkoztatás miatt, kedvére bogarászhatja a friss listát.

Munkatársunktól

A feketén foglalkoztatók listáján 48 szegedi cég és 27 magánszemély található. 2013-hoz képest csökkent a cégek száma, a magánszemélyeké azonban csaknem ugyanannyi. Megnéztük a másik megyei jogú város, Hódmezővásárhely „eredményét" is: a 30-as listán fele-fele arányban osztoznak a cégek, egyéni vállalkozók, valamint a magánszemélyek.

Az adóhatóság a honlapján az adózók nevének, székhelyének, adószámának feltüntetése mellett a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját is nyilvánosságra hozza. Az adózók adatait a közzététel után 2 év múlva törlik, kivéve akkor, ha ez idő alatt nem ismételték meg a jogsértést. Ez az oka annak, hogy 2012-ből is találunk jogsértőket a listán.

Megnéztük, mivel foglalkoznak azok a vállalkozások, amelyek nem szeretik bejelenteni a dolgozóikat. Az eredmény nem okoz meglepetést, zömmel a kereskedelem, a vendéglátás, a sütőipar és az építőipar a nyerő. A nevek is beszédesek: Szegedről olyan cégek iratkoztak fel a listára, mint a Blous Kert Bt., a Borvirág Bt., a Kairó Café Kft., a KÉV Holding, valamint az Ördögszekér Bt. A vásárhelyiek rossz hírnevét többek között a Dél-alföldi Lovasudvar Bt., a Sanyi Pékség Kft. és a Szivárványos Kürtőskalács Kft. kelti.

A országos listán jelenleg 4780 adózó szerepel, számos olyan céget találunk, amelynek azóta már felfüggesztették az adószámát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában