Helyi gazdaság

2014.08.25. 14:22

1 százalékos felajánlás: fontos határidőre kell figyelni

Csongrád megye - Idén is rendelkezhettek a magánszemélyek az összevont adóalapjuk után megállapított és befizetett adójuk 1+1 százalékáról – tájékoztatott a NAV.

Munkatársunktól

A civil szervezeteket a NAV levélben, szeptember 1-jéig értesíti a felajánlott összeg nagyságáról, illetve tájékoztatja a kiutalással kapcsolatos teendőkről. A szervezetnek az értesítéstől számított 30 napon belül ki kell tölteniük a 1437A számú adatlapot, ami a NAV honlapjáról letölthető és postán, személyesen vagy elektronikusan juttatható el az adóhivatalnak. A határidő elmulasztása esetén a kedvezményezett igazolási kérelmet nyújthat be. A NAV az adatlap és az ahhoz csatolt dokumentumok alapján bírálja el, hogy a kedvezményezettet megilleti-e a felajánlott összeg. Az adóhivatal az adatlap beérkezésétől számított 30 napon belül utalja át az 1 százalékot. A törvényben meghatározott feltételek hiánya esetén a NAV határozatban utasítja el a kiutalási kérelmet.

A szervezetek kivételes méltányosságból kérhetik az 1 százalék kiutalását akkor is, ha a 30 napos igénylési határidőt elmulasztották (és igazolási kérelmet nem nyújtottak be). A kivételes méltányosságot a NAV akkor gyakorolhatja, ha a kedvezményezett a kérelmében kifejti a méltányosságra okot adó körülményeket. Ilyen lehet például, ha az átutalás elmaradása súlyosan veszélyeztetné a szervezet alapvető céljainak elérését.

2014-től a szervezeteknek az igényléskor fennálló köztartozásukat – a korábbi gyakorlattól eltérően – nem kell megfizetniük az utalás teljesítése érdekében. Az adóhivatal visszatartja a felajánlott összegből ezt a köztartozást, és a fennmaradó összeget utalja ki a kedvezményezetteknek.

2015-től módosul az 1+1 százalékos felajánlásokra való jogosultság igazolásának menete a civil szervezetek esetében. A változás lényege az, hogy a felajánlott összegre igényt tartó szervezetnek előzetesen és elektronikusan kell regisztrálnia az adóhivatalnál, igazolnia kell a kedvezményezetté válás feltételeit, valamint a kiutaláshoz szükséges adatokat is be kell jelenteni.

A regisztrációs kérelem benyújtásának határideje a rendelkező évet megelőző év szeptember 30-a, a határidő jogvesztő. A szervezet a nyilvántartásba vételt követő évben válik kedvezményezetté, a regisztráció annak visszavonásáig érvényes. Így tehát annak a civil szervezetnek, amelyik 2015-ben részesülni szeretne az 1 százalékos felajánlásokból, idén szeptember 30-áig kell regisztrációs kérelmet benyújtania a NAV-hoz.

Azok a civil szervezetek, amelyeknek 2014-ben is felajánlottak 1 százalékot, és emiatt az előírt eljárásban igazolják a kedvezményezetti feltételeket, nem kötelesek előzetes regisztrációs eljárást kezdeményezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában