Helyi gazdaság

2015.01.09. 10:00

Nem adják fel: végsőkig harcolnak a magánnyugdíjpénztárak

Informátorunk szerint a maradék 205 milliárd forintnyi vagyon "lenyúlása" elsősorban nem a pénzről szól, hanem arról: nehogy kiderüljön évek múltán, jó döntés volt pénztártagnak maradni. Szavazás. <br>

Szeghalmi Balázs

Újra "vészhelyzet"!

A négy talpon marad pénztár közül az MKB Nyugdíjpénztár – amely az MKB Bankkal ellentétben nem került állami kézbe tavaly – e-mailt küldött az összes tagnak, melyben nyomatékosan felhívják mindenki figyelmét a "vészhelyzetre".

Ha valaki még nem hallott volna a magánnyugdíjpénztárak végleges megsemmisítéséről szőtt tervekről, tömören összefoglaljuk, miben utazik a kormány.

Az Országgyűlés novemberben döntött úgy, hogy meg kell szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, ahol a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a tagok kevesebb mint 70 százaléka fizette be a kötelező havi tagdíjat.

"A magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új szabályozás hatálya nem lesz visszamenőleges" - közölte pár nappal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).


Most kell gondolni a boldog nyugdíjas évekre!

Most kell gondolni a boldog nyugdíjas évekre!

A nem fizetők nemcsak saját megtakarításaikat veszélyeztetik


"A Pénztár hangsúlyozottan felhívja tagjai figyelmét a rendszeres tagdíjfizetésre, hiszen csak így tartható meg a a magánnyugdíjpénztári tagság, és az eddig felhalmozott egyéni megtakarítás.

Fontos azt is látni, hogy a nem fizetők – a 70 %-os új szabály miatt – nemcsak a saját, hanem a többi pénztártag maradási esélyét kockáztatják.

Ezért a Pénztár javasolja, hogy aki nem kívánja a minimális havi tagdíjat fizetni, a magánnyugdíjpénztári tagságukat folytatni akarók érdekében fontolja meg a TB-be való visszalépését úgy, hogy az első mérési időszakban (2015. IV. hó) lehetőleg már ne legyen az MKB Nyugdíjpénztár Magán Ágának tagja, hogy a fizetők arányának mérésekor már ne számítson bele a taglétszámba" – áll a levélben.


Részlet az MKB Nyugdíjpénztár e-mailjéből - kattintson a nagyobb képért!

Részlet az MKB Nyugdíjpénztár e-mailjéből - kattintson a nagyobb képért!

Az MKB-nál a minimális tagdíj havi 1000 forint

Az MKB ennek érdekében nyomatékosan megkérte az összes tagját, hogy jelezzenek vissza e-mailben mielőbb arról, miszerint vállalják-e a havonkénti tagdíj fizetését. Az MKB-nál a minimális tagdíj havi 1000 forint.

A kisalfold.hu információi szerint a nyugdíjpénztárak arra vonatkozóan kértek tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy a tagok egy összegben elutalhatják-e a 12 hónapnak megfelelő tagdíjat, de nem kaptak egyértelmű választ.










Folyamatos tájékoztatást ígér a tagoknak az MKB

Magyarán ez azt jelenti, hogy a tagok csak akkor érezhetik biztonságban megtakarításaikat, ha havonta teljesítik a tagdíjat.

Fontos hangsúlyozni: a tagdíj a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő esetleges visszalépés esetén sem veszik el, mivel a szóban forgó pénzt a reálhozammal együtt és a tag rendelkezésének megfelelően fizetik ki.

Visszatérve az MKB e-mailjére: a nyugdíjpénztár ígérete szerint februártól folyamatosan fogják tájékoztatni tagjaikat a tagdíjfizetők havi arányának aktuális állásáról.

A többi pénztár sem tétlenkedik

Ide kattintva olvashatják el a Horizont rendkívüli tájékoztatóját; itt a havi tagdíj március 1-től 500 forint.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár szintén bizakodó, náluk 2014-ben úgy fizetett a tagok 60 százaléka tagdíjat, hogy tavaly ez még nem volt kötelező.

A Szövetségnél a minimális havi tagdíj 400 forint: honlapján ez a pénztár foglalkozik a legkevésbé hangsúlyosan a "vészhelyzettel".  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában