Helyi gazdaság

2015.01.18. 19:04

Nem lesz recept nélküli sürgősségi fogamzásgátló

Csongrád megye - Mégsem lesz szabadon hozzáférhető sürgősségi fogamzásgátló Magyarországon: az Európai Bizottság döntése ellenére hazánkban továbbra is vényköteles lesz az ellaOne.

Timár Kriszta

Szabadforgalmú szerré vált Európában január elsejétől egy sürgősségi fogamzásgátló tabletta – kivéve Magyarországon. A kormány szembement az Európai Bizottság döntésével, és úgy határozott, az ellaOne, amelyet minden tagországában kivettek a receptköteles készítmények köréből, nálunk továbbra is csak orvosi rendelvényre váltható ki. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a Népszabadságnak úgy fogalmazott: nálunk hat évvel ezelőtt lezajlott az a szakmai vita, hogy szabad-e hormontartalmú készítményeket, így fogamzásgátlókat orvosi kontroll nélkül forgalmazni. Akkor az a döntés született, hogy nem. Az egészségügyi kormányzat tartja magát ahhoz a döntéshez.


Ezt a fogamzásgátlót nem is forgalmazzák majd Magyarországon, mert a Richter nem viszi tovább – mondta el [namelink name="Koloszár Sándor"], a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi docense. A készítmény egyébként nem úgy hat, mint a többi hasonló szer: progeszteron helyett antiprogeszteron van benne. Nincs utána vérzése a nőnek, ami megzavarhatná a ciklusát, ami mindenképpen előnynek számít.

– Ezzel a módszerrel viszont külföldön lehet terhességmegszakítást is végezni. Magyarországon is kísérleteztek vele, jó eredményekkel, de aztán mégsem engedélyezték, valószínűleg az esetleges visszaélések miatt. Vélhetően ez van a vénykötelesség megtartása mögött is: fennáll a veszélye, hogy esetlegesen a nem kívánt terhesség illegális megszakítására is felhasználnák.

Koloszár Sándor hozzátette: mivel a sürgősségi fogamzásgátlókat 72 órán belül kell bevenni, elvileg nem éri hátrány a betegeket azzal, hogy továbbra is receptet kell kérni, hiszen ennyi idő alatt el lehet jutni a nőgyógyászatra. – Az orvosokat mindenesetre tehermentesítette volna egy kicsit, ha van vény nélkül kapható sürgősségi fogamzásgátló – tette hozzá. – Magyarországon egy kicsit merev az ezzel kapcsolatos álláspont. Nyugaton magasabb az egészségügyi kultúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában