Helyi gazdaság

2015.04.16. 20:41

Tépd le a csutkát! - így nettósítják a banánt

Nem csupán a karfiol levelét tépi le a szegedi vevő a mérlegelés előtt, a banán csutkáját is leszakítja - és még nem beszéltünk a helyben fogyasztásról.

K. A.

A múlt héten a móravárosi Tescóban egy 40 év körüli apuka arra utasította kiskamasz fiát, hogy tépje le a banánok csutkáját, s úgy tegye a zacskóba, hogy kevesebbet mutasson a mérlegen. Úgy tűnt, nem először csinálják, a mozdulat is elég begyakorlottnak tűnt. Pedig nem is olyan egyszerű négy banán csutkáját egyszerre letépni. A srác bele sem pirult amikor ránéztem, nem úgy az a kamaszlány, akivel egy másik multiban újra rakatta a vödrös narancsot anyukája, hogy eggyel több férjen az egységáron adott portékából. Elképzeltem a srácot, aki a nyáron iskolai-pályázati-alapítványi szervezéssel külföldre utazik, s ugyanilyen módon és határozottan vásárolja a banánt – az elég rossz országimázs lenne.

Banános láda a szegedi, móravárosi Tescóban.

Banános láda a szegedi, móravárosi Tescóban.
Megdöbbentem, s körbe is néztem a Tescóban, de nem igazán láttam hasonló magyaros nettósítást, bár a kilóra mért fürtös paradicsom erősen kiürült ládájában azért volt néhány kocsány – ez súlyban valóban nem tétel. Kíváncsi lettem, mennyire elterjedt ez a gyakorlat és kérdésekkel fordultam a Tesco sajtóosztályához, s ugyanezekkel megkerestem a magyar láncot, a CBA-t is. – A vevők jellemzően mely zöldséget, gyümölcsöt tépik meg azért, hogy kevesebbet fizessenek, mennyi ebből a veszteség és mit tehetnek ez ellen? – szóltak a kérdések.

– Vásárlóink elsődlegesen a felhasználásra nem kerülő zöld részeket szokták eltávolítani a darabáras zöldségekről, gyümölcsökről. Lédig termékeink esetében viszont nem tapasztaltuk, hogy vevőink spórolás céljából eltávolítanák ezeket a részeket – jött a válasz a Tesco sajtóosztályáról. Köszönjük szépen.

[namelink name="Fodor Attila"] CBA kommunikációs igazgatója telefonos megkeresésünkre elmondta, náluk erősödik ez a jelenség és első példának ugyanazt mondta, amit sarki boltos kisasszonyunk is említett. Nevezetesen, letépi a kedves vevő a karfiolnál tartozéknak számító húsos, szép, zöld leveleket. Hasonlóan fontos problémának tartja a magyar áruházlánc, hogy a vásárlók fogyasztanak a termékből. Nem arról van szó, hogy egy láda eperből vagy cseresznyéből egy-egy szemet bekapnak, hanem megbontják a földieper átlátszó műanyag egységcsomagolását, kivesznek belőle és  ügyesen visszapattintják.

Egy két levél eltávolítása fel sem tűnik...

Egy két levél eltávolítása fel sem tűnik...
– Ezzel nem csak a későbbi vásárlót károsítják meg, hanem a CBA is magyarázkodásra kényszerülhet, ha a fogyasztóvédelmi felügyelet történetesen azt a dobozt kéri el ellenőrző mérlegelésre – mondja Fodor Attila. A szőlőt is egyre inkább szemezgeti a magyar a CBA üzleteiben és nagyon csúnyán tud kinézni a pulton egy félig „lelegelt" fürt. Tenni sokat nem lehet ellene, a biztonsági személyzet figyelmét tudják felhívni arra, hogy diszkrétem figyelmeztessék a vásárlót, ha nem rendeltetésszerűen használja az áruházlánc zöldség- és gyümölcsosztályát. Figyelmeztető táblát is elhelyeznek ebbe a témában – mondjuk, ez sem a legjobb országimázs, ha egy külföldi lefordíttatja magának vendéglátójával.

Alkuláda Sarki boltunkban a karfiollevél mérlegelés előtti letépését említette magyaros ügyeskedésként a boltos kisasszony – miközben a káposzta külső, részben fonnyadásnak induló levelének eltávolítása bocsánatos bűn. Láttam már olyat, hogy az eladó maga veszi le, hasonló meggondolásból, mint amikor rákérdez a vevőnél, hogy paprikát az alkuládából vette vagy fentről. Mert lent az olcsóbb, már nem tökéletes, levesbe azonban még használható zöldségekre egyedi árat alkudhat ki a vevő. Ez ügyben jellemzően nem füllentenek a kisboltban, inkább az a gyakori, hogy az eladó kérdez rá, ha már nem látja olyan tökéletesnek a paradicsomot, vagy a darabáras karalábét, amit vinne a vevő. És akkor enged valamennyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában