Helyi gazdaság

2015.05.11. 21:15

Egy százalék: sok kicsi sokra megy

Csongrád megye - Minden döntésünk zsebre megy. A pénzvilág működése bonyolult, eligazodni benne a szakemberek számára is nehéz. De vannak olyan információk, az adóbevallástól a valutaárfolyamokon át a hitelkártya-használatig, amelyeknek birtokában hétköznapjainkra és jövőnkre nézve jobb döntéseket hozhatunk. Új rovattal segít olvasóinak a Délmagyarország.

Munkatársunktól

Hétköznapi gazdaság című, ma induló új rovatával hasznos ismeretekkel, hírekkel, szakértői tanácsokkal a tájékozódásban kívánja segíteni olvasóit a Délmagyarország – közérthetően szólva bonyolult folyamatokról.

Sorozatunk első részében az 1 százalék felajánlásával kapcsolatos kérdéseket járjuk körül. Az adófizető magánszemélyek minden évben felajánlhatják adójuk 1 százalékát egy civilszervezet, valamint további 1 százalékot egy elismert egyház részére. Rendelkezni ugyan nem kötelező, de érdemes, ugyanis így felajánlásainkkal a költségvetés helyett olyan fontos köz-, illetve karitatív feladatokat ellátó civilszervezeteket, egyházakat támogathatunk, melyeknek céljaival magunk is egyetértünk. A felajánlás határideje – ahogy a személyi jövedelemadó bevallásának is – május 20-a.

Az adózó bevallásával együtt is rendelkezhet, mivel a nyilatkozat része az adóbevallási nyomtatványoknak, de megteheti ezt a bevallástól függetlenül is. Az EGYSZA elnevezésű formanyomtatvány az adóhatóság honlapjáról is elérhető, e lap akár személyesen, postán vagy elektronikusan is eljuttatható (ez utóbbihoz ügyfélkapu-regisztráció kell) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Újdonság, hogy a felajánló saját nevét, postai, illetve elektronikus levelezési címét is feltüntetheti (ez nem kötelező) az EGYSZA-lapon.

Ha megadja adatait, akkor a NAV eljuttatja azokat a kiválasztott civilszervezethez, amely felveheti az adományozóval a kapcsolatot. Ha még nem döntötte el, hogy kinek adja adója 1 százalékát, böngészhet az Adó1százalék. com keresőjében akár település és tevékenységi kör szerint is. A regisztrált kedvezményezettek listáját a NAV is közzéteszi honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában