Helyi gazdaság

2015.10.01. 14:36

Újra szállíthat Kínába a Pick

Ezek a vállalatok már 2012-ben is átestek kínai helyszíni ellenőrzésen, ennek ellenére csak most kapták meg a szállítási jogot.

Újabb két magyar cég számára adta meg az engedélyt a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA); így a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. is szállíthat disznóhúst Kínába - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.


A tárca tájékoztatása szerint Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa közölte: ahhoz, hogy a két cég valóban megkezdhesse a szállítást, már csak arra van szükség, hogy a vállalatok, a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatalának (AQSIQ) honlapján is megjelenjenek, de ez várhatóan heteken belül megtörténik.


Hozzátette: mostantól újabb két vállalkozás összesen négy üzeme exportálhat Kínába. Ezek a vállalatok már 2012-ben is átestek kínai helyszíni ellenőrzésen, ennek ellenére csak most kapták meg a szállítási jogot. Így a friss/fagyasztott húsok exportja indulhat meg.


Az első fagyasztott sertéshús szállítmány 2014 novemberében indult Magyarországról Kínába, azóta is folyamatosan jelentős, havi 120-130 konténer (mintegy 3000-3200 tonna) áru érkezik az ázsiai országba. Ez a mennyiség most tovább emelkedhet, azzal, hogy ez a két újabb vállalat is megkapta az exportengedélyt - közölte Budai Gyula.


A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy a kínai piac éppen azokat a termékeket keresi, amelyek az európai piacon csak korlátozottan eladhatóak, ilyen például a köröm, a fül, a fej és a császárhús. Ezen termékek árai a kínai piacon nagyon magasak és a jó minőségű magyar termékek keresettek.


Kína a világ sertéstermelésének csaknem felét adja, de így is jelentős importra szorul. A csaknem 7 millió tonnás éves globális sertéshúsimport legnagyobb részét Oroszország mellett Kína bonyolítja. A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a sertéshús iránti kereslet folyamatosan nő Kínában. A világ legnépesebb országában élők ugyanis évente és fejenként átlagosan mintegy 40 kilogramm sertéshúst fogyasztanak - tartalmazza a tájékoztatás.


Éder Tamás, a Bonafarm csoport vállalati kapcsolatok és PR igazgatója az engedéllyel kapcsolatban nyilatkozott szerkesztőségünknek: – Egyelőre a hivatalos engedélyt még nem kaptuk meg a kínai hatóságtól, de reménykedünk abban, hogy a több éve tartó engedélyezési eljárás rövidesen lezárul és hamarosan ez is a kezünkben lesz. Mivel az engedély csak húsra és nem készítményre vonatkozik, így elsősorban fagyasztott sertéshús kiszállítására lesz lehetőség. Mivel a kínai piac a világ legnagyobb sertéspiaca és a szakértői prognózisok szerint a belföldi fogyasztás növekedésével a kínai termelés középtávon nem tud lépést tartani, az ország várhatóan tartósan sertéshús importőr marad. Természetesen a Pick Szeged Zrt. is szeretne egy kis szeletet kihasítani ebből a hatalmas piacból.  Noha korábban is folytattunk piacfelmérést, a konkrét partnerkeresés és kereskedelmi tárgyalás csak most indul, így arra vonatkozóan még nem tudunk nyilatkozni, hogy mikor és milyen mennyiségben szállítunk majd Kínába. A kínai piac a magyartól eltérően értékeli a sertéshús-részeket, így a kevesebbre értékelt húsrészeket, például a fejet, lábat, farkat kedvezőbb feltételek mellett értékesítsük.


A már engedéllyel rendelkező magyar cégek havonta 3000–3200 tonna árut exportálnak az ázsiai országba. Ez a mennyiség most tovább emelkedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában