Helyi gazdaság

2016.01.08. 11:11

Már Pápáról és Szegedről is szállíthatnak sertéshúst Kínába

Megkezdheti a hústermékek kínai exportját a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft., miután 2015. december 31-én a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatalának honlapján is közzétették a két vállalat jogosultságát.

MTI

A Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala  (CNCA) már tavaly ősszel megadta az engedélyt a két cég számára, a  szállítások tényleges megkezdéséhez azonban szükséges volt a  jogosultságok mostani közzététele - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.  


A két vállalkozás együttesen öt üzeme exportálhat Kínába  fagyasztott sertéshúst. Az engedély  a sertés minden emberi  fogyasztásra alkalmas részére vonatkozik a gyomor és a belek  kivételével.  


A tárca közleménye szerint a hazai sertéshús ágazatban Kína a  negyedik legjelentősebb felvásárló. 2015 szeptemberéig több mint 10  ezer tonna terméket exportáltak a magyar előállítók, és a mostani  döntéssel ez a mennyiség még tovább emelkedhet.  


Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri  biztosa tavaly október 1-jén jelentette be, hogy a Pick és a Pápa  Hús megkapta a CNCA engedélyét.   


A miniszteri biztos akkor azt közölte, hogy az első fagyasztott  sertéshús szállítmány 2014 novemberében indult Magyarországról  Kínába, azóta is folyamatosan jelentős, havi 120-130 konténer  (mintegy 3000-3200 tonna) áru érkezik az ázsiai országba. Beszélt  arról is, hogy a kínai piac éppen azokat a termékeket keresi,  amelyek az európai piacon csak korlátozottan eladhatóak, ilyen  például a köröm, a fül, a fej és a császárhús. Ezen termékek árai a  kínai piacon nagyon magasak, és a jó minőségű magyar termékek  keresettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában