Helyi gazdaság

2016.04.02. 10:58

Hogyan spóroljunk a nyaralásainkon?

Súlyos tízezreket takaríthatunk meg azzal, hogy már a hosszú téli estéken vagy kora tavasszal eldöntjük, hol szeretnénk nyaralni. A megspórolt pénznek ugyanis máshol is helye van. Praktikus utazási tanácsokkal Zsebők Tamás, a Z(s)eppelin ügyvezetője látja el olvasóinkat.

Munkatársunktól

1. Foglaljuk le az utunkat minél előbb! A legideálisabb az, ha az emberek már fél-háromnegyed évvel az utazás előtt döntenek az úti céljukról, és felkeresik az utazási irodát. Ha a prospektusokban vagy a honlapon nem találnak akciós utakat, érdemes személyesen is megkérdezni, mit ajánlanak.

2. Ha mindegy, hová utazunk, sokszor érdemes akár az utolsó pillanatig is várni. A last minute rajongók tudják, hogy ha néhány hely üresen marad egy repülőn, ezekhez a jegyekhez jóval olcsóbban lehet az utolsó percben hozzájutni. Ugyanez érvényes a szállásokra is. A dolog hátránya, hogy ilyenkor nem lehet válogatni.

3. Praktikus éves utazási biztosítást kiváltani. Ez jóval olcsóbb, mint ha mindig az adott útra vennénk több alkalommal is egy évben. Igaz, ez azt is feltételezi, hogy sokat utazgatunk.

4. Egy szálláson több családdal is osztozhatunk. Sok az olyan apartman, amelyekben 12 ember is lakhat: ezek nem kerülnek hatszor annyiba, mint a kétszemélyes szállások. Ha barátokkal osztjuk meg a nyaralót, kevesebb költség jut egy családra, ami azt jelenti, hogy több pénzünk marad más dolgokra.

5. Telefonálhatunk olcsóbban is. Utazás előtt utánanézhetünk, milyen roaming csomagokat ajánl a mobilszolgáltató, hogy a nyaralás alatt a lehető legkedvezőbb percdíjakat vehessük igénybe.

6. Körutazás előtt kérjünk tanácsokat. Ha körutazásra fizetünk be, ne szégyelljük a legapróbb dolgokat is megkérdezni. Jó tudni, hogy a szállásokon mindenütt kapunk-e törülközőt, piperecikkeket, kell-e vinnünk hajszárítót. Fontos, hogy megtudjuk, a kirándulóhelyeken van-e lépten-nyomon ATM, és mi az a minimális összegű készpénz, amit magunknál kell tartanunk.

7. Év közben váltsunk valutát. Mindig jó, ha tartalékolunk otthon egy kis eurót. Praktikus akkor valutát váltani, amikor úgy gondoljuk, kedvező az árfolyam. Így nem fordulhat elő, hogy akkor szállnak el az árfolyamok, amikor utazás előtt állunk.

8. Közös autóval is utazhatunk. Fogjunk össze, és menjünk együtt többen egy nagyobb autóval: kevesebb üzemanyag fogy, és még azt is mondhatjuk magunkról, hogy óvjuk a természetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában