Helyi gazdaság

2016.11.13. 11:45

Harminchétezer őstermelői igazolvány jár le az év végén

Csongrád megye - A 2016. január 1-je előtt kiállított őstermelő igazolványok december végén hatályukat vesztik. Tavaly - az akkori előírásoknak megfelelően - 36,7 ezer igazolványnál érvényesítettek 2017-re és/vagy 2018-ra szóló betétlapokat.

Munkatársunktól

Egy jogszabályváltozás miatt a korábban kiváltott, barna színű, papíralapú igazolványok azonban az év végén lejárnak. Fontos, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) automatikusan kivezeti a nyilvántartásból a hatályukat vesztett dokumentumokat. Erről az őstermelőt nem kell külön értesíteniük.

A folyamatosság megőrzéséhez új, plasztikkártya formátumú őstermelői igazolványt kell kiváltani a 2017-es évre. Ezt december 31-éig az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) vagy a falugazdásznál kell kérvényezni. A kiállítás és érvényesítés díjmentes.

Az új igazolvány védett a hamisítás ellen, hozzájárul a tisztességes versenyhez, a termékek nyomon követhetőségéhez, és öt évig érvényes. A kártya egyben adathordozó is, csipjén az összes őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára. Ezt a vásárló, illetve az üzleti partner is láthatja a NAK mobiltelefonos alkalmazásával vagy internetes portálján. Az alkalmazás kilistázza az őstermelő termesztette növények, illetve vadon gyűjthető termékek körét, hogy milyen állatokat tart, milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában