Domaszékről is utazik a zöldség a fővárosba

2019.11.19. 10:21

A Csongrád megyei gazdák fontos beszállítói a budapesti Nagybani Piacnak

A budapesti nagybani piacon a hazai kínálat nyáron túlsúlyban volt az importtal szemben. Ebben szerepe volt Csongrád megyének is, hiszen Pestet leszámítva tőlünk vitte áruját a legtöbb termelő a fővárosba.

Kovács András

Az ország legnagyobb piacának számító budapesti nagybani szezonzáró beszámolója szerint az elmúlt kilenc hónapban regisztrált termelői belépések száma megközelíti a 130 ezret. A hazai gazdák többsége Pest megyéből érkezett, innen 44 ezer belépést regisztrálták, Csongrád a második helyen végzett 20 ezer termelői látogatással.

Van másik

A Csongrád megyei ezüst annak tükrében nem meglepő, hogy agrármegye vagyunk, bár a szomszédos Bács-Kiskun és Békés nagyobb területű, és náluk is jelentős a mezőgazdaság. Az érdekes inkább az, hogy úgy tudunk a második legnagyobb beszállítói lenni a budapestinek, hogy Szegeden is van nagybani. Ez ugyancsak élénk forgalmat bonyolít és a Dunától keletre az ország szinte minden szegletéből vonzza a vásárlókat.

Hétköznap a nagybani piacon. FOTÓ: DM

Ide is, oda is

Sok termelő mindkét nagybanira szállítja az árut, így van ez a domaszéki Kalmár Sándornál is, aki két fiával viszi a gazdaságot. Hét-nyolc hektáron termelnek a sárgarépát és gyökeret. Ebben segít az egyik tábla szélén felállított konténerszerű hűtőházuk is. – Apáé a budapesti nagybani piac, Szeged Attiláé, én pedig a felvásárlókkal foglalkozom – mondta el nemrégiben lapunknak Roland a család logisztikai beosztását. Megtudtuk, évtizedek óta járnak a fővárosba, ott van a kialakult piac, hosszú évek óta visszatérő vásárlókkal, amit nem érdemes feladni.

Csúszott a szezon

Mert vevő azért bőven van a budapesti Nagybani Piacon is, 2019 első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói belépést regisztráltak – legtöbben, 145 ezren természetesen Pest megyéből érkeztek. A beszámoló szerint a vásárlók száma valamelyest csökkent, ugyanakkor teherautóik mérete növekedett. A gazdák, az árusítók száma a piacon ingadozott az év eleji szeszélyes időjárás miatt, a szezonális termékek megjelenése az elmúlt évhez képest eltolódott, bizonyos zöldségek és gyümölcsfélék két-három hetes késéssel érkeztek csak a piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában