Elinflálódott a jól mutató A+++ jelölés

2020.12.27. 08:30

Új energiacímke érkezik a háztartási gépekre

Lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb osztály az „A” lesz. Sok helyen a régi mellett már az új is látható, az utóbbiak azonban csak március elseje után lesznek kötelezőek. Egy hűtő-, mosó- vagy mosogatógép vásárlásakor az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont.

K. A.

A régi helyett kötelezően jön az új energiacímke. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Amikor háztartási nagygépet veszünk, az első fontos információkat az energiafogyasztási címkékről tudjuk leolvasni, ezek olyan hasznos adatokat tartalmaznak, mint az áram- és vízfogyasztás, a zajszint – a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC-jelölésekkel, illetve a sok + jel.

A-ból D-be

A mosógépek és hűtők 90 százaléka 2017-ben már valamely pluszos „A” kategóriába tartozott, egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között. Az Európai Unióban ezért is vezetnek be új energiacímkéket, és komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket.

A legfontosabb változás, hogy az „A” kategória a legmagasabb energiaosztály, és nem lesz mellette pluszjel.

Az új rendszerrel jelentős visszaminősítések is várhatók, az „A„ és „B” osztály sok esetben üresen marad majd, és előfordulhat, hogy egy korábban A+++ mosogatógép csak a D kategóriának felel meg.

A régi helyett kötelezően jön az új energiacímke. Fotó: Karnok Csaba

100 ciklus

Több gyártó alakítja át emiatt termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, energiatakarékosabb gépek kerülhetnek a kínálatba.

Az új jelzésen kötelezően ott lesz egy QR-kód is, ami az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló adatbázishoz vezet, ahol elérhetőek a készülékek termékismertetői is.

A változás a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők is új energiacímkét kapnak, ahogy a tévékészülékeket és lámpákat is érinti a módosítás.

Egyes kategóriáknál új adatokat is látni lehet majd, a hűtőknél például a zajszinteket A, B, C és D osztályokba sorolják. A mosogatógépeknél feltüntetik az eco-program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg a jelenlegi éves helyett.

Párhuzamosság

Már most is lehetnek a boltokban olyan készülékek, amelyek két különböző címkével rendelkeznek, az Expert szegedi, Párizsi körúti áruházában erre példát is találtunk. A hűtőgép tetején a régi tájékoztatás volt látható, olvasható, ám az ajtót kinyitva a használati utasítás mellett azonban már ott volt az új szabvány szerinti energiacímke is. A vízválasztó dátum március elseje, ekkortól már csak az új rendszerű tájékoztatás lehetnek a gépeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában