Fontos az öngondoskodás

2021.02.16. 14:00

A felelős gazdálkodáshoz elengedhetetlen az agrárbiztosítás

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kiépülésével, valamint az Agrárminisztérium és a szakági biztosítók csaknem évtizedes összefogása eredményeképpen évről évre nő a termelői öngondoskodás mértéke. Az együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt minap Nagy István tárcavezető az agrárbiztosítási piac szereplőivel.

K. A.

Automatikusan generált description

Fotó: AS

Az egyik legfontosabb agrárpolitikai cél, hogy megérje gazdálkodni és vidéken élni, e szándék elérését 2012 óta hatékonyan segíti a folyamatosan fejlődő, Európa élvonalába tartozó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer.

Nagy István agrárminiszter és az érintett társaságok vezetőinek találkozóján egyetértés volt abban, hogy a termelők növekvő biztosítottsága a felelős gazdálkodás kritériuma. Ezt a továbbiakban is erősíteni kell, ebben a tárca fontos szövetségesei a biztosítótársaságok és a nonprofit egyesületek.

Kockázatkezelés

– Az Agrárminisztérium elkötelezett abban, hogy a termelők kockázatkezelési ismeretei bővüljenek, a tudásanyag beépüljön a szakemberképzésbe, ehhez felajánlották együttműködésüket az agrár­biztosítási piac szereplői

– közölte a tárca.

Hangsúlyozták, az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer: 2012-től megújult az agrárkárenyhítés és a növénybiztosítási díjtámogatás, 2018 óta üzemel az országos lefedettséget biztosító jégkármérséklés, valamint azóta elérhető a mezőgazdasági krízisbiztosítás is. Ezek egymást erősítve működnek a leghatékonyabban.

Kompenzáció

Az állami mezőgazdasági krízisbiztosítás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a piacon érdekelt társaságok által kidolgozott, a minisztériummal közösen kifejlesztett díjtámogatott növénybiztosításokat. Az agrárium krízisbiztosítása a termelők bármilyen okból bekövetkezett, 30 százalékot meghaladó jövedelem-kieséseit kompenzálja – a rendszerhez februárban lehet először csatlakozni.

Az Európai Unióban egyedülálló konstrukció elsődlegesen megcélzott ágazata – de messze nem kizárólagos területe – az állattenyésztés.

Több forrás

Az agrárminiszter megerősítette, hogy a 2021–2027-re vonatkozó, megemelt vidékfejlesztési költségvetésnek köszönhetően – a rekordösszegű fejlesztések mellett – a tárca növelt összegű forrásokat fog nyújtani a növénybiztosítások díjtámogatásához, ezáltal is ösztönözve a termelői öngondoskodást.

Akkor is jól jön a segítség, ha belvíz pusztítja a termést. Archív Fotó: Török János

A találkozón a díjtámogatott növénybiztosításokat forgalmazó Allianz Biztosító, a Generali Biztosító, a Groupama Biztosító, az Österreichische Hagelversicherung VVaG magyarországi fióktelepe, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetsége képviselői vettek részt.

A krízisbiztosításról

Már csatlakozhatnak a gazdák a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez, amely nemcsak az időjárás – például a jégeső vagy az aszály – okozta károk esetén nyújt védelmet. Az új eszköz az egyéb kockázatokra is kiterjed: az állat- és növénybetegségekből, az árak csökkenéséből, a piacvesztésből, az árfolyamváltozásokból vagy a termelési költség növekedéséből adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására is alkalmas.

Fedezetének 30 százaléka a termelői befizetésekből, a többi a vidékfejlesztési támogatásból áll össze – az elektronikusan benyújtott csatlakozási kérelmeket február 28-ig fogadja a Magyar Államkincstár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában