Helyi gazdaság

2021.05.14. 00:14

Keresik a fenntartható építőipari megoldásokat

Okostégla, hőszigetelés, napelem, természetes falburkolat – csak néhány azon építőipari megoldások közül, amelyekkel fenntarthatóvá tehető az otthonunk. Egy felmérés szerint a dél-alföldi régióban is kelendőek a környezet- és pénztárcabarát termékek.

Kiss Anna

Nemcsak a termékkínálat környezetbarát, hanem az üzletek is követik az innovatív megoldásokat.

Fotó: Merkbau Zrt.

A magyarok felének számít a környezetvédelem, amikor építkezik és felújít, 7 százalékuknak pedig már ez elsődleges szempont az otthonteremtésnél – ez derült ki az újHÁZ Centrum felméréséből. AZ MTI-hez eljuttatott közleményük szerint Budapest és környéke után a dél-alföldi régióban a legkeresettebbek a fenntartható építőipari megoldások.

A hazai építőanyag-kereske­delmi hálózat 1339 embert kérdezett meg a 18–59 éves korosztályból a fenntartható építési megoldásokról. A válaszadók kö­­­rében a környezetbarát energetikai megoldások közül a napelem, a korszerű hőszigetelés és a napkollektor a legismertebb.

Lapunknak Torma Szabolcs, az újHÁZ Centrum hálózathoz tartozó Merkbau Zrt. marketing- és PR-vezetője elmondta, üzleteikben is egyre növekszik az a vásárlói réteg, amelynek tagjai nemcsak a környezetvédelem miatt, hanem a megtérülő pénz miatt is fenntartható építési megoldásokat választanak.

Hozzátette, ma már számos energiatakarékos terméket be lehet szerezni, ilyen az okostégla, a korszerű nyílászáró és árnyékolástechnika, a hőszigetelés, vagy a természetes beltéri és kültéri falburkolat, valamint idén nyitottak az „okosotthonok” kialakítási lehetőségei fe­­lé is.

Nemcsak a termékkínálat környezetbarát, hanem az üzletek is követik az innovatív megoldásokat.
Fotó: Merkbau Zrt.

A felmérésben részt vevők 54 százaléka szerint megtérül a környezetbarát technológia. Ráadásul azokhoz számos ál­lami támogatás is elérhető, az innovatív megoldások pedig növelik az ingatlan értékét, csökkentik az épület üzemeltetési költségeit és javítják a lakók életminőségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában