2023 végéig biztosan kitart a kedvezményes áfa

2021.06.01. 12:00

Rendesen meglódult az új lakóingatlanok piaca

2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma Magyarországon, és ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Az ingatlan.com nemrégiben elemezte a Csongrád-Csanád megyei új lakások piacát és kiderült, az az országos átlagnál jobban teljesít.

Kovács András

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakás a 2015-ös 7,7-del szemben. Ez csaknem négyszeres növekedés, amivel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített új átadások aránya 0,2-ről 0,6 százalékra nőtt.

Az új lakóingatlanok Csongrád-Csanád megyei piaca az országosnál jobban teljesített. 2020-ban 1249 új lakást adtak át a nálunk, ez többéves csúcsot és 81 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. Így tízezer lakosra 31,5 új lakás jutott tavaly, ez majdnem ötszörös növekedés a 2015-ös 6,6-hoz képest. A teljes megyei állományra vetítve 0,14-ről 0,63 százalékra nőtt az új lakások aránya.

– Az, hogy a járvány évében ért el kiemelkedő eredményeket a megyei piac, annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult

– mondta Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette, a pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az átadások számában, a lakásépítési kedven azonban kissé nyomot hagyott.

Szegeden is egyre több új lakás épül. Fotó: Karnok Csaba

Csongrád-Csanád megyében 509 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 700 feletti számmal. A csökkenésben a járvány mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.

– Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra. Várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon

– hangsúlyozta a szakember.

– Újra gőzerővel indultak el a tervezések, most úgy tudjuk 2023. január 1-ig biztosan kitart a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa, és elég csak az építési engedélyt megszerezni addig. A kivitelezésnek 2026. december végéig kell befejeződnie

– mondta megkeresésünkre Masa Tamás. A szegedi székhelyű Terra-Ép Magyarország Kft. ügyvezetője hozzátette, így mind a beruházók, mind a lakosság gondolkodhat hosszabb távon, ehhez már csak a gazdasági erő, a lakossági fizetőképes kereslet kell.

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránt érdeklődők száma duplája volt az előző években látott szintnek. Csongrád-Csanád megyében Szegeden volt jelentős a kínálat május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 589 ezer forint volt. A számot Masa Tamás annyival árnyalja, hogy a belvárosban ennél már érezhetően drágább az új otthonok négyzetmétere.

Hangsúlyeltolódás

– Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Trend, hogy az utóbbi években Budapest súlya csökkent az országos újlakás-piacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, a folyamat a jövőben újabb lendületet kaphat

– mondta Balogh László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában