moratórium: a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség is fizetésre ösztönöz

2021.07.12. 06:57

Mindenki törlessze a hitelét, aki megteheti

Az MNB arra biztatja a moratóriumot igénybe vett ügyfeleket, hogy minél előbb kezdjék meg hiteleik törlesztését azok, akiknek van elég jövedelmük, hogy ne tolódjon ki nagyon a futamidő. Új javaslat, hogy az utóbbi érdekében a moratórium lejártával vállalhasson magasabb részletet az adós.

Kovács András

Sok lakáshitelesnek jöhetett jól a fizetési haladék. Illusztráció: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Magyar Nemzeti Bank fel­mérése szerint a halasztást ké­­rők legalább 56 százaléka minden gond nélkül tudná fi­­zetni havi törlesztőrészletét – mondta Binder István. Az MNB szóvivője hangsúlyozta: a jegybank elvárja a hitelintézetektől, hogy ha az ügyfél a moratórium alatt felhalmozódott összeget részlegesen vagy teljesen előtörlesztené, azt megtehesse ingyen, külön díj felszámítása nélkül. Mindez sok tíz-, de akár száz­­ezer forintos könnyebbséget is jelenthet a hitelfelvevőnek.

Az ügyfelek kérhetik azt is, hogy maradjon az eredeti futamidő, és a moratórium alatt felgyűlt összeget a bank építse be a törlesztőrészletbe. A havi fizetendő ezáltal kicsit magasabb lesz, viszont az adós az eredeti futamidő végén le tudja zárni a hitelt. Az MNB ebben az esetben is azt várja el a bankoktól, hogy ilyenkor ne legyen szerződésmódosítási díj.

Binder István emlékeztetett arra, hogy egyelőre

szeptember 30-ig tart a moratórium, amelynek a meghosszabbításáról a kormány augusztus végén dönthet.

Megjegyezte, felesleges kiadást vállal magára az, aki továbbra is igénybe venné a moratóriumot, miközben megvan a törlesztési képessége, ugyanis ezáltal jelentősen nőhet az összes visszafizetendő tartozása.

Sok lakáshitelesnek jöhetett jól a fizetési haladék.
Illusztráció: Frank Yvette

Tavaly év elején 1,6 millió lakossági ügyfél vette igénybe a moratóriumot, ez a szám mostanra 1,2 millióra csökkent, emellett van még 30-35 ezer érintett vállalkozás. Ez a haladékra jogosult hitelállomány felét jelenti a lakossági oldalon.

A Magyar Bankszövetség is támogatja az MNB ajánlásait a fizetési moratórium rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedéséről.

A szövetség a múlt héten jelezte, javasolja tagbankjainak, hogy általánosan is vezessék be az egyedi esetekben már alkalmazott eljárást, amely szerint a moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozás megfizetésekor tekintsenek el az előtörlesztési, illetve szerződésmódosítási dí­­jak felszámításától. Emellett tegyék széles körben lehetővé, hogy ha az adós a meghosszabbított futamidő csökkentése ér­­dekében magasabb összegű törlesztőrészlet megfizetését vállalja, akkor a szerződésmódosításhoz kapcsolódó banki díjat is engedje el a hitelintézet.

A szövetség is hangsúlyozta, az aktuális bankszámlaforgalmi adatok alapján a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek ötödének mérhetően csökkent a jövedelme, ugyanakkor 80 százalékuk jelenleg is tudná fizetni a hitelfelvételkor vállalt törlesztőrészleteket.

Lényeg a futamidő

A haladék nem jelent tartozás-, vagy kamatelengedést, a moratórium alatt felhalmozott kamatot az adósnak a hátralévő futamidő alatt kell megfizetnie egyenlő részletekben. Annak érdekében, hogy a haladék lejárta után ne emelkedjen meg az adósok törlesztőrészlete, a bankok meghosszabbítják a kölcsön futamidejét. Ez azonban jóval meghaladja majd a törlesztési moratórium hosszát, hiszen a felhalmozott kamatokat is vissza kell fizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában