Járműgyártás

2021.08.28. 19:20

Csiphiány: ötmillió autóval kevesebb készülhet idén

Egy Németországban készült tanulmány szerint a félvezetők hiá­nya miatt csak ebben az évben körülbelül ötmillióval kevesebb autó gurulhat le a szerelősorokról a világban. Hosszú hónapok óta keseríti meg a világ járműgyártóinak életét a félvezetők, a csipek hiánya, hiába lódult meg az autók iránti kereslet, ha a termelés akadozik, olykor hetekre leáll.

K. A.

A győri Audi is megérzi a csiphiányt. Illusztráció: MW

Fotó: Illusztráció: MW

– Az autóipar egyik nemrégiben készült tanulmánya szerint a félvezetők hiánya körülbelül ötmillió jármű termeléskiesését eredményezi ebben az évben. Az év végéig 75 millió új regisztráció várható világszerte, ami 9 százalékkal több, mint a koronavírus tombolásakor, azaz 2020-ban – derül ki Ferdinand Dudenhöffer elemzéséből, amelyet a Duisburgi Autóipari Kutatási Központban végeztek.

Szűk keresztmetszet nélkül azonban körülbelül 80 millió autót lehet eladni. Dudenhöffer kifejtette, hogy intézete részletesen kiértékelte a várható termeléscsökkentéseket. Kiderült, hogy a helyzet az év második felében rosszabbra fordul.

A szállítási idők hosszabbak lesznek, és 2022-ben még mindig lesznek chiphiány miatt gyártási leállások – hangsúlyozta.

A győri Audi is megérzi a csiphiányt.
Illusztráció: MW

A tanulmány szerint az idei év első felében a globális autópiac körülbelül 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év második felében a növekedés valószínűleg lényegesen kisebb lesz, nem véletlenül csökkentette a német autóipari szövetség az idei gyártási előrejelzését 4-ről 3,6 millió járműre.

Csak néhány hír augusztusból. A belépő szintű Volkswagen ID.3 Pure modell jelenleg nem rendelhető, a legolcsóbb verziónál ez leghamarabb 2022 elején lesz újra lehetséges. Az alapváltozat megrendelésének leállítását az iparágra kiterjedő csiphiány okozta.

Az Ingolstadtban és a Neckarsulmban lévő Audi-gyárakban körülbelül 10 ezer alkalmazottnak kényszerből meghosszabbodik a nyári szabadsága, több ezer tervezett autót nem lehet legyártani a csiphiány miatt. Az ingolstadti főüzemben minden sor leáll augusztus 30-ig: az 1-esen a teljesen elektromos Q6 e-tron gyártásának megkezdéséhez szükséges átalakítási munkálatok miatt, a másik két vonalon a csipek hiánya miatt.

A Volvo Carsnak a csipek hiánya miatt augusztus közepén ideiglenesen le kellett állítania a termelést a Göteborg melletti svéd gyárban. A márka itt készíti 90-es és 60-as sorozatát, köztük a zászlóshajót, az XC 90-est. Júniusban a Volvo a csipek hiánya miatt egy hétre már leállította belgiumi genti üzemét.

Leállt a kecskeméti Mercedes is három hétre augusztus elején, és csak a napokban indult újra a gyártás, de a győri Audi sem úszta meg kényszerszünet nélkül a nyarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában