Helyi gazdaság

2021.10.28. 13:24

Lendületben az építőipar

Az országos ütemnél jóval dinamikusabban emelkedett megyénkben az építőipari vállalkozások első félévi termelése, és a jövő is biztató: a 190 milliárd forintos szerződés­állomány kétszerese a tavaly június véginek.

Kovács András

Építkezés a Tisza Lajos körúton. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A legalább öt embert foglalkoztató vállalkozások adatai alapján 2021 első félévében Ma­­gyarországon folyó áron 1477 milliárd forint volt az építőipari termelés, ez összehasonlító áron 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de 2,6 százalékkal még elmaradt a járvány előtti 2019-es év első felének teljesítményétől. A vállalkozások székhelye szerint mindössze négy megyében csökkent az építőipar teljesítménye az idei első félévben, a legnagyobb, 24 százalékos visszaesést Vas megye szenvedte el, a legdina­mikusabb, 30 százalékos nö­vekedést Somogy megyében mérte a Központi Statisztikai Hivatal.

Építkezés a Tisza Lajos körúton.
Fotó: Kuklis István

A KSH Fókuszban a megyék című kiadványából kiderül, hogy az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 2,1, illetve 1,5-szerese az országos átlagnak, míg Nógrád megyében a mutató értéke csupán 27 százaléka lett az országosnak.

A Csongrád-Csanád megyei székhelyű építőipari vállalkozások első félévi termelé­si értéke 57 milliárd forint volt, ez összehasonlító áron ne­gyedével, vagyis az országos ütemnél jóval dinamikusabban emelkedett. A januári ki­ugró építőipari teljesítményt a következő három hónapban visszaesés, majd jelentős emelkedés követte. Megyénk az országos kibocsátás csaknem négy százalékát adta, az egy lakosra jutó 144 ezer forintnyi termelési érték a hazai átlagtól csupán 5 százalékkal maradt el.

Országosan a vállalkozások idei év első félévében megkötött új szerződéseinek értéke 1964 milliárd forintot tett ki, ami volumenében 12 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit. A Csongrád-Csanád megyei építőipari szervezetek megrendelései az országos átlagnál jóval nagyobb mértékben növekedtek: a vállalkozások az idei első félévben 136 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, ez volumenében 3,5-szerese az előző év azonos időszakának. A növekedés mér­­téke a megyék és a főváros kö­­rében itt volt a második legmagasabb.

Országosan az építőipari vállalkozások 2021. június vé­­gi szerződésállománya 2652 milliárd forint volt, ami ötödével meghaladta az egy évvel korábbit. Megyénkben ez 190 milliárd forint volt, ez kétszerese a bázisnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában